Personaliseringsgids - ILCE-7M4

Automatisch scherpstellen

1. Hoe u automatische scherpstelling scheidt van de sluiterknop (AF On (AF aan))

U kunt automatische scherpstelling en de ontspanknop onafhankelijk van elkaar bedienen, in plaats van de functie voor automatische scherpstelling te activeren door de sluiterknop half in te drukken.Bedien de sluiterknop met uw wijsvinger, en de AF-ON-knop met uw duim. In het algemeen wordt deze methode 'back-button AF' genoemd, omdat de functie voor automatische scherpstelling wordt geactiveerd door een knop aan de achterzijde van de camera. Deze methode is handig in de volgende situaties.

• Wanneer u wilt scherpstellen op een specifieke opnameafstand, en daarmee de positie van het onderwerp wilt voorspellen
  • Wanneer u de sluiterknop niet gedurende langere tijd half ingedrukt wilt houden
  • Wanneer u prioriteit wilt geven aan de timing van de sluiterknop, bijvoorbeeld in het geval dat u opnamen maakt van een opstijgende vogel
  • Wanneer u de AF- en AE-functies apart wilt bedienen
Wanneer u een bewegend onderwerp wilt vastleggen

Als het onderwerp beweegt, stelt u de scherpstelfunctie in op AF-C (Continue AF). Terwijl de AF-ON-knop ingedrukt wordt gehouden, blijft de camera continu scherpstellen op het onderwerp. U kunt de sluiter exact op het gewenste moment loslaten.

Wanneer u de beste opname wilt maken van een stilstaand onderwerp

Als het onderwerp stilstaat, stelt u de scherpstelfunctie in op AF-S (Enkelvoudige AF). Zodra u op de AF-ON-knop hebt gedrukt, wordt de scherpstelling vergrendeld, tenzij u de knop opnieuw indrukt. U maakt de beste opname van het onderwerp als de scherpstelling is vergrendeld.

Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. MENU → (Scherpstelling) → [AF/MF] → [AF met sluiter] → [Uit].
  3. MENU → (Scherpstelling) → [AF/MF] → [Pre-AF] → [Uit].
  4. [Scherpstelfunctie]: bij bewegende onderwerpen stelt u deze in op AF-C (Continue AF). Bij stilstaande onderwerpen stelt u deze in op AF-S (Enkelvoudige AF).
  5. Als u de functie wilt toewijzen aan een andere knop dan de AF-ON-knop, selecteert u MENU →   (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → gewenste knop → [AF aan].
Opname Druk voor een bewegend onderwerp de AF-ON-knop in, en houd deze ingedrukt.
Druk voor een stilstaand onderwerp eenmaal op de AF-ON-knop.
Page top

2. De volgfunctie in- en uitschakelen tijdens gebruik van flexibel punt (Aang. opn.-inst. reg.)

Als u wilt omschakelen tussen verschillende onderwerpen tijdens automatische scherpstelling, adviseren wij u het scherpstelgebied in te stellen op [Punt]. Echter, dit combineren met volgen is handig als u vrij samengestelde opname wilt maken van scènes met snelle beweging. Door de volgfunctie toe te wijzen aan een gemakkelijk toegankelijke knop, zoals de AF-ON-knop, maakt vloeiender omschakelen tussen functies mogelijk.
Wanneer u de ontspanknop tot halverwege indrukt, kunt u scherpstellen met [Punt]. Wanneer u op de AF-ON-knop drukt, begint het volgen van het onderwerp.

Direct na de start van een marathon

Direct na het begin van de marathon, wanneer de hardlopers constant van plek wisselen, neemt u elke hardloper op met [Punt].

In de eindfase van de wedstrijd

In de eindfase van de race, gebruikt u de volgfunctie met de AF-ON-knop om een enkele hardloper met de gewenste compositie op te nemen, rekening houdend met het evenwicht tussen het onderwerp en de achtergrond.

Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. MENU →  (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → [AF-ON-knop] → [Aang.oproep vergr.1] → stel [Scherpstelfunctie] in op [Continue AF], stel [Scherpstelgebied] in op [Volgen: punt S], [Volgen: punt M] of [Volgen: punt L], en stel [AF aan] in op [Aan] → [Registreren].
  3. [Scherpstelfunctie]: AF-C (Continue AF)
  4. [Scherpstelgebied]: [Punt] of [Uitgebreid punt]
Opname Als er meerdere onderwerpen zijn, neemt u op met behulp van [Punt]. Als er slechts één onderwerp is, of als het onderwerp snel beweegt, drukt u op de AF-ON-knop om het volgen te starten.
Page top

3. Hoe u direct kunt schakelen tussen meerdere instellingen voor scherpstelgebieden ([Aang. opn.-inst. reg.])

De functie [Aang. opn.-inst. reg.] (Aangepaste opname-instelling registreren) wordt aanbevolen om direct te schakelen tussen instellingen voor scherpstelgebieden op basis van de staat van het onderwerp. Dat is handig bij constant wijzigende opnamesituaties, zoals sportfotografie. Er zijn drie knoppen — de AF-ON-knop, de AEL-knop, en de scherpstelvergrendeling op de lens — die kunnen worden bediend zonder dat u uw handgreep hoeft te wijzigen. U kunt het algehele bedieningsgemak van de camera verbeteren door functies correct toe te wijzen aan deze knoppen op basis van de opnamesituatie.

AF-ON- en AEL-knop

Voorbeeld van hoofdzakelijk [Uitgebreid punt] gebruiken, gecombineerd met een breed scherpstelgebied voor een veelzijdiger gebruik

• [Scherpstelgebied]: [Uitgebreid punt]
  • AF-ON-knop: wijs [Volgen: uitgebreid punt] toe.
  • AEL-knop: Wijs [Breed] toe.

Dit is een voorbeeld van het combineren van [Uitgebreid punt] met [Breed]. Wanneer u op een bepaalde vogel in zwerm richt, gebruikt u [Uitgebreid punt] (A). Wanneer de beoogde vogel beweegt, gebruikt u [Volgen: uitgebreid punt] met de AF-ON-knop (B). U kunt het scherpstelgebied onmiddellijk omschakelen naar [Breed] door op de AEL-knop te drukken, zelfs als plotseling vliegende vogels in het kader komen (C).

Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. MENU → (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → [AF-ON-knop] → [Aang.oproep vergr.1] → stel [Scherpstelfunctie] in op [Continue AF] en stel [Scherpstelgebied] in op [Volgen: uitgebreid punt] → [Registreren].
  3. MENU → (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → [AEL-knop] → [Aang.oproep vergr.2] → stel [Scherpstelgebied] in op [Breed] → [Registreren].
  4. MENU → (Scherpstelling) → [AF/MF] → [AF met sluiter] → [Aan].
    De functie [AF aan] wordt niet gebruikt in deze opnamemethode.
  5. [Scherpstelfunctie]: AF-C (Continue AF)
  6. [Scherpstelgebied]: [Uitgebreid punt]
Opname Als geen knop wordt ingedrukt, wordt [Uitgebreid punt] toegepast. Druk op de AF-ON-knop om volgen met [Volgen: uitgebreid punt] te starten. Neem op met de AEL-knop ingedrukt om het scherpstelgebied [Breed] te gebruiken.
  • U kunt het scherpstelgebied ook instellen op [Breed] en [Midden vast] of [Volgen: Midden vast] toewijzen aan de AF-ON-knop of AEL-knop.
Page top

4. Hoe u kunt scherpstellen op een vaak gebruikte specifieke positie ([AF-gebied-registr])

Als u in sportfotografie of portretfotografie vaak beelden opneemt met dezelfde compositie, kunt u het scherpstelkader onmiddellijk verplaatsen naar een opgegeven positie door op een enkele knop te drukken ([AF-gebied-registr]). Als u vaak scherpstelt op het midden van het beeld, adviseren wij u [Scherpstelstandaard] te gebruiken.

Scherpstelling op het midden van het beeld Scherpstelling op het bovenste gedeelte van de afbeelding

Stel voor portretopnamen de scherpstelling in op het bovenste deel van de monitor, zodat u snel kunt beginnen met fotograferen.

Vaak scherpstellen op een opgegeven positie op de monitor ([AF-gebied-registr])
Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. MENU → (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [AF-gebied-registr] → [Aan].
  3. Stel [Scherpstelgebied] in op de gewenste positie en houd daarna de Fn-knop ingedrukt.
  4. MENU → (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → Selecteer de knop die wordt gebruikt voor het oproepen van de instelling → [AF-geb. vergr. reg.], [Gereg. AF-geb. wiss.] of [Ger. AF-geb+AF aan]
Opname Maak de opname door de aangewezen knop in te drukken (of nadat u de knop heeft ingedrukt). Het geregistreerde scherpstelgebied begint te knipperen.
Om snel scherp te stellen op het midden van de monitor [Scherpstelstandaard]
Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. MENU → (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → [Centr.kn multisel.kn] → [Scherpstelstandaard].
Opname Druk op het midden van de multikiezer.
Wanneer [Breed] is geselecteerd, wordt de camera scherpgesteld op het midden van de monitor, en is de scherpstelling vergrendeld.
Wanneer [Punt] is geselecteerd, keert het scherpstelkader terug naar het midden.
Page top

5. Het scherpstelgebied sneller verplaatsen met behulp van een draaiknop (Mijn draaiknop)

Voorste keuzeknop, Achterste keuzeknop, Besturingswiel

Over het algemeen wordt de vierrichtingsknop gebruikt bij het scherpstellen door [Punt] te verplaatsen. Het gebruik van de vierrichtingsknop kan echter soms verticale bewegingen veroorzaken wanneer alleen de zijdelingse beweging is bedoeld. In dergelijke gevallen kunt u [Punt] alleen in de bedoelde richting verplaatsen door deze toe te wijzen aan een keuzeknop. Als u vaak de belichtingsinstellingen instelt en het scherpstelgebied verplaatst met behulp van de keuzeknopen, is het handig om deze functie toe te wijzen aan een gemakkelijk toegankelijke knop, zoals de AEL-knop.

Fotograferen met de scherpstelpositie aan de linkerkant Fotograferen met de scherpstelpositie naar de rechterkant verplaatst

U kunt het punt snel in de bedoelde richting verplaatsen overeenkomstig de bewegingen van de speler.

De omschakelfunctie Mijn draaiknop toewijzen aan de AEL-knop
Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. MENU → (Instellingen) → [Draaikn. aanpass.] → [Mijn draaikn.-instell.] → Wijs [AF-kader verpl.:G] of [AF-kader verpl.:S] toe aan de ( voorste keuzeknop), wijs [Sluitertijd] toe aan de ( achterste keuzeknop L) en wijs [AF-kader verpl.:G] of [AF-kader verpl.:S] toe aan het (besturingswiel). → [OK]
  3. MENU → (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → [AEL-knop] → selecteer uit [Mijn dr.kn. 1 wissel.] tot en met [Mijn dr.kn. 3 wissel.].
  4. [Scherpstelgebied]: [Punt] of [Uitgebreid punt]
  5. Opnamefunctie: S-stand (Sluitertijdvoorkeuze)
Opname Druk op de AEL-knop.
Stel de sluitertijd in met de achterste keuzeknop L, verplaats het scherpstelkader voor [Punt] naar links/rechts met de voorste keuzeknop, en verplaats het omhoog/omlaag met het besturingswiel.
Page top

6. Hoe u het scherpstelgebied instelt wanneer u regelmatig de positie van de camera wijzigt tussen verticaal en horizontaal ([V/H AFgeb.schak])

U kunt kiezen of u de positie van het scherpstelkader (scherpstelpositie) en de instellingen van het scherpstelgebied wilt omschakelen overeenkomstig de oriëntatie van de camera (horizontaal/verticaal). Als u de oriëntatie van de camera vaak omschakelt, adviseren wij u [Enkel AF-punt] te gebruiken. Het stelt u in staat om de instellingen snel om te schakelen overeenkomstig de situatie, bijvoorbeeld wanneer u de camera verandert naar de verticale richting omdat het onderwerp naderbij komt.

Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. MENU → (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [V/H AFgeb.schak.] → [Enkel AF-punt].
    Het scherpstelframe is rond het gezicht van een persoon geplaatst, terwijl de stand van de camera horizontaal is.

Bepaal de positie van het scherpstelframe terwijl de camera horizontaal is.

Het scherpstelframe dwaalt af van het gezicht wanneer de stand van de camera verticaal wordt.

Wanneer de stand van de camera verticaal is, dwaalt het scherpstelframe af van het onderwerp.

Aangepaste positie van het scherpstelframe

Pas de positie van het scherpstelframe aan.

Opname

U kunt het scherpstelframe wijzigen naar een vooraf ingestelde positie op basis van de stand van de camera (horizontaal/verticaal).

Page top

7. De volgfunctie en gezichts-/oogherkenningsfunctie pauzeren ([Volg./gez.-uit-vergr.])

Zelfs als u meestal beelden opneemt met behulp van de volgfunctie of de functie AF op gezicht/ogen, kunt u de volgfunctie en gezichts-/oogherkenningsfunctie pauzeren in de volgende gevallen, waarin u tijdens het opnemen wilt overschakelen naar een ander onderwerp, of waarin de camera een gezicht niet herkent omdat het onderwerp een helm draagt.
Wanneer de volgfunctie is gepauzeerd, wordt het scherpstelgebied omgeschakeld naar het scherpstelgebied waar het volgen werd gestart. Als het volgen werd gestart door [Punt] te selecteren, kunt u een onderwerp dat u wilt opnemen specificeren op de plaats die u hebt ingesteld in het kader dat het scherpstelgebied aangeeft.
Nadat het beoogde onderwerp scherpgesteld is, kunt u het volgen opnieuw starten door [Volgen-uit-vergrend.] te annuleren.

Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. [Scherpstelfunctie]: AF-C (Continue AF)
  3. MENU→ (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [Scherpstelgebied] → [Volgen] (bijvoorbeeld [Punt: M])
  4. MENU→ (Scherpstelling) → [Gezicht/ogenAF] → [Gez./og.prior. AF] → [Aan]
  5. MENU→ (Scherpstelling) → [Gezicht/ogenAF] → [Gez./og.o.w.herk.] → [Mens]
  6. MENU→ (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → Voer de volgende instellingen uit.

Het verdient aanbeveling de functie toe te wijzen aan de AF-ON-knop of de AEL-knop die kan worden bediend tijdens het opnemen. De procedure voor het toewijzen van de functie aan de AEL-knop wordt hieronder beschreven.
    • De volgfunctie pauzeren:
      [AEL-knop] → [Volgen-uit-vergrend.] of [Volgen-uit-wisselen]
    • De functie [Gezicht/ogenAF] pauzeren:
      [AEL-knop] → [G.-/og.pr.-uit-vergr.] of [G.-/og.pr.-uit-wissel]
    • De volgfunctie en functies voor AF op gezicht/ogen pauzeren:
      [AEL-knop] → [Volg./gez.-uit-vergr.] of [Volg./gez.-uit-wissel]
    • * Als u automatisch scherpstelt met behulp van de AF-ON-knop, verdient het aanbeveling de functie toe te wijzen aan de scherpstelling-vasthoudknop op de lens.
Opname

Uw beoogde onderwerp voor de opname is een speler in het midden. Een voorbeeld van wanneer de gezichtsherkenning werd omgeschakeld naar een andere speler of wanneer u tijdens het opnemen een beeld van een speler in het midden wilt opnemen.

U kunt op de AEL-knop drukken waaraan [Volg./gez.-uit-vergr.] is toegewezen om scherp te stellen op een speler die het beoogde onderwerp is in het kader dat de scherpstelgebiedinstelling van [Punt: M] aangeeft.

• Nadat de opnameomstandigheden zijn veranderd naar een situatie waarin u een onderwerp kunt volgen onder stabiele opnameomstandigheden (bijvoorbeeld een situatie waarin het gezicht van een onderwerp naar de camera is gericht), kunt u omschakelen naar de volgfunctie of de functie AF op gezicht/ogen door de AEL-knop waaraan [Volg./gez.-uit-vergr.] is toegewezen los te laten.
  • Als u van tevoren [Geb.wrgv tdns volg.] selecteert en [Aan] instelt, kunt u het kader dat het scherpstelgebied aangeeft weergeven, zelfs terwijl het onderwerp wordt gevolgd. Aangezien het gebied waarin het volgen werd gestart wordt weergegeven terwijl het volgen wordt uitgevoerd, is deze functie handig zodra u de volgende opnamebediening start.
    Voor meer informatie klikt u hier om naar de koppeling te gaan.
  • Aangezien [Volg./gez.-uit-vergr.] is ingeschakeld, zelfs wanneer u automatisch scherpstelt of ononderbroken opneemt, reageert de camera snel op situaties, bijvoorbeeld wanneer u plotseling omschakelt van het ene naar het andere onderwerp.
Page top

8. Het gebied waarin het volgen werd gestart weergeven tijdens het volgen en het eenvoudig maken om een onderwerp vast te leggen wanneer u weer begint op te nemen met automatische scherpstelling ([Geb.wrgv tdns volg.])

Met deze functie kunt u het kader weergeven dat het scherpstelgebied aangeeft van waaruit het volgen werd gestart, zelfs tijdens het volgen. Wanneer u het onderwerp dat wordt gevolgd wilt omschakelen naar een ander onderwerp, kunt u het nieuwe onderwerp snel vastleggen, aangezien het kader dat het scherpstelgebied aangeeft van tevoren wordt weergegeven.

Geavanceerde voorbereiding
  1. Zet de stilstaande/bewegende beelden/S&Q-keuzeknop in de stand (Stilstaande beelden) om de stilstaand-beeldopnamefunctie te selecteren.
  2. [Scherpstelfunctie]: AF-C (Continue AF)
  3. MENU→ (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [Scherpstelgebied] → [Volgen] (met uitzondering van [Volgen: Breed])
  4. MENU→ (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [Geb.wrgv tdns volg.] → [Aan]
Opname

Het volgen van onderwerp "A" werd gestart met behulp van de volgfunctie. Zowel het volgkader als het gebied waarin het volgen werd gestart worden weergegeven in onderwerp "A".

Het volgkader volgt onderwerp "A", maar het gebied waarin het volgen werd gestart blijft op de startpositie.

Wanneer u het volgen van een onderwerp wilt stoppen en de scherpstelling wilt omschakelen van het ene onderwerp naar het andere, kunt u het nieuwe onderwerp snel vastleggen aangezien u het gebied waarin het volgen werd gestart van tevoren al kent.

• * Deze functie kan worden gebruikt samen met de functie [Volg./gez.-uit-vergr.], die kan worden gebruikt om de volgfunctie te pauzeren.