Kreativ stil

Lad os prøve Kreativ stil, så du kan få mere fornøjelse af dit kamera og give dit fotografi et finish med den atmosfære, du vil have. Du kan forbedre dit fotografiske udtryk meget ved blot at lære at bruge Kreativ stil.

Hvad er Kreativ stil?

Kreativ stil er en funktion, der tilbyder foruddefinerede billedstile til dine fotografiske og kunstneriske mål. Afhængigt af model findes der 6 til 13 stiltyper som f.eks. [Landskab] og [Solnedgang], og de kan bruges i tilstandene P/A/S/M.
I forbindelse med digitale billeder kan du give et motiv forskellige udtryk ved at kontrollere diverse parametre i kameraet, f.eks. farvenuancer og -dybde, lysstyrke, kontrast og skarphed.
Med Kreativ stil er det nemt at give billedet det udtryk, du vil have, ved at finde den optimale balance imellem disse forskellige parametre.
Vælg ganske enkelt en stil, der passer til det tema eller den scene, du vil gengive, og udvid dit fotografiske udtryk markant. Med denne specielle funktion kan du desuden tilføje din egen kunstneriske hensigt på basis af den valgte stil.

[1] Kreativ stil: [Levende][2] Kreativ stil: [Solnedgang]

Fotografi [1], der er taget med stilen [Levende], har et skarpt finish med mere levende farver og effekt. På fotografi [2], der er taget med stilen [Solnedgang], gengives den røde farve i solnedgangsscenen på en mere imponerende måde.
På denne måde er Kreativ stil en af de programfunktioner, hvor kameraet imødekommer fotografens hensigter på billederne. Prøv de forskellige stiltyper i Kreativ stil, hvis du har svært ved at få den atmosfære, du ønsker, på dine billeder. Hvis du finder en yndlingsstil, kan det være interessant at bruge den som standardstil for kameraet, så det får sit eget kendetegn.

Hvordan er dette forskelligt fra Sceneudvælgelse?

Kreativ stil en funktion til justering af billeders finish efter dine egne præferencer, mens Sceneudvælgelse er en automatisk optagelsestilstand, der automatisk fastsætter de optimale parametre, f.eks. blænde og lukkerhastighed, der egner sig til den valgte scene, samt måden billedet behandles på. Da Sceneudvælgelse er en af de automatiske optagelsestilstande, kan du ikke ændre indstillingerne i Kreativ stil.

Der er følgende forskelle mellem Kreativ stil og Sceneudvælgelse.

Sceneudvælgelse (optagelsestilstand):

Kameraet styrer automatisk de fleste indstillinger, herunder blænde og lukkerhastighed. Da indstillingerne foretages i overensstemmelse med den udvalgte scene, er det nemt at tage smukke billeder ved ganske enkelt at overlade det hele til kameraet.

Funktionen Kreativ stil:

Med denne funktion kan du kontrollere billedets finish i overensstemmelse med scenen eller din hensigt. Kreativ stil er tilgængelig i tilstandene P/A/S/M og er helt uafhængig af indstillingen af blænde, lukkerhastighed og hvidbalance. Du kan vælge billedstile, der passer til din kunstneriske hensigt og scenerne. Desuden kan du justere parametrene for det valgte finish for billedet efter dine præferencer.

Kreativ stil, eksempler og sammenligninger

Følgende viser de billedstile, der er tilgængelige i Kreativ stil, og deres funktioner. De forudindstillede stile i kameraet kan variere afhængigt af model, men følgende 6 billedstile er de mest grundlæggende.

• [Standard]
    Dette er standardbilledstilen for α. Indstillingerne af f.eks. farvenuancer, farvedybde (mætning) og kontrast er justeret, så de passer til en lang række motiver og scener. Stilen er nyttig til snapshots, hvor du fotograferer forskellige motiver hurtigt og frit.
  • [Levende]
    Med den højere indstillinger for mætning og kontrast kan du opnå et skarpere finish med en stærkere virkning end stilen [Standard]. Denne stil er nyttig til at give farverige motiver og scener et stærkere udtryk, og den gengiver farver mere levende, selv når billedet ser blegt ud på fotografier med lyse nuancer, eller når motivet ser kedeligt ud i en overskyet situation.
  • [Portræt]
    Denne stil gengiver hudnuancer naturligt hos kvinder og børn. Stilen benytter desuden kontrast- og skarphedsindstillinger, der er velegnede til protrætter, for at gengive hudstrukturen på en mere blød og jævn måde.
  • [Landskab]
    Denne stil gengiver en blå himmel og grønne træer med mere imponerende nuancer. Med en højere indstilling for skarphed gengiver stilen desuden landskaber på både nær og fjern afstand tydeligt. Da indstillingen for kontrast og mætning også er høj, giver det hele billedet en skarp fornemmelse. Stilen egner sig ikke blot til naturfotografier som f.eks. en blå himmel, havet og bjerge, men også til motiver med en blå himmel som baggrund.
  • [Solnedgang]
    Denne stil gengiver scener med en rød nuance som f.eks. solnedgange og solopgange mere imponerende. Da den røde farve sikres ved hjælp af indstillingen for hvidbalance, bliver farvenuancerne og atmosfæren meget naturtro. Stilen bruger også den højere skarphedsindstilling til at gengive fjerne landskaber tydeligt. Hvis du bruger denne indstilling til at fotografere personer, der er belyst af solnedgangen, kan du opnå en stemning, der er anderledes end med stilen [Portræt].
  • [Sort/hvid]
    Med denne stil kan du opnå fordelene ved monokrom gengivelse, hvor motivet kommer til at fremstå mere dramatisk, fordi farveoplysningerne er fjernet. Med kontrast og andre indstillinger, der passer til monokrom, opnår du en smuk farveudjævning med høj detaljeringsgrad fra lyse områder til skyggeområder. Denne stil anbefales også til scener, du ønsker at give en dokumenterende stil, f.eks. nyhedsfotografier.

Finjustering

I Kreativ stil kan du finjustere de forudindstillede billedstile. Tre parametre, "Skarphed", "Kontrast" og "Mætning", kan ændres tre trin op og ned. Denne indstilling er til finjustering af dine billeders finish.

[1][2]

Fotografi [1] er taget med Kreativ stil indstillet til [Landskab]. Med dette udgangspunkt blev "Kontrast" og "Mætning" justeret til plussiden i fotografi [2]. Dette billede har fået et mere levende og stærkere udtryk, men du skal passe på ikke at justere for meget, da det kan givet et unaturligt finish.