M-modus (handmatige belichting)

In de M-modus (handmatige belichting) kan de fotograaf het diafragma, de sluitertijd en de gevoeligheidaanpassen. In de modi P, Aen S bepaalt de camera de optimale belichting (helderheid van het beeld), maar in de M-modus bepalen de gebruikersinstellingen de belichting. Deze opnamemodus is handig wanneer je zowel het diafragma als de sluitertijd wilt regelen, of wanneer je vuurwerk, een sterrenhemelof andere bijzondere onderwerpen wilt vastleggen.

Afhankelijk van het model kun je bij sommige camera's de gevoeligheid zelfs in de M-modus automatisch instellen. Wanneer je de gevoeligheid op automatisch instelt, verandert de gevoeligheid automatisch voor de juiste belichting volgens het ingestelde diafragma en de sluitertijd. Daarnaast kun je belichtingscompensatie gebruiken.

Een van de opnamemodi

Brandpuntsafstand: 16 mm (gelijk aan 35 mm), F-stop: 2.8, Sluitertijd: 30 seconden.

Fotograferen in bulb-stand

Naast de M-modus kun je ook in de bulb-stand fotograferen.
In de bulb-stand blijft de sluiter open zolang je de sluiterknop ingedrukt houdt. Dat is handig wanneer je de sluiter 30 seconden of langer open wilt houden, bijvoorbeeld om de spoorlengte van vuurwerk vast te leggen. Stel de sluitertijd in op [BULB] als je de bulb-stand wilt gebruiken. Draai de knop in de richting van plus voorbij [30"] om [BULB] weer te geven.
Als je de sluiterknop op de camera met je vinger indrukt, kan de opname wazig worden. Gebruik dan ook een statief en afstandsbediening in de bulb-modus.

Zie voor gedetailleerde instellingen en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van de bulb-modus de gebruikershandleiding en het handboek voor jouw model.

Wanneer de sluitertijd is ingesteld op [BULB]

Brandpuntsafstand: 28 mm (gelijk aan 35 mm), F-stop: 14, Sluitertijd: 23 seconden.