Kreativa teman

Prova Kreativa teman för att få ut mer av kameran, eller ge bilden den känsla du vill förmedla. Om du lär dig att använda Kreativa teman kommer ditt fotografiska uttryck att förbättras avsevärt.

Vad är Kreativa teman?

Kreativa teman är en funktion som tillhandahåller förinställda bildstilar i kameran för dina fotografiska och konstnärliga mål. Beroende på modell finns det 6 till 13 tillgängliga stilar, som [Landskap] och [Solnedgång], och de kan användas i lägena P/A/S/M.
Med digitala bilder kan du ge samma motiv olika intryck genom att kontrollera olika parametrar i kameran, som nyanser och färddjup, ljusstyrka, kontrast och skärpa.
Med Kreativa teman kan du enkelt lägga sista handen vid bilden. Genom att ha optimal balans mellan de olika parametrarna kan du uppnå önskat resultat.
Välj bara den stil som passar temat eller motivet du vill uttrycka, så ökar flexibiliteten för ditt fotografiska uttryck betydligt. Dessutom finns det en specialfunktion som gör att du kan lägga till din egen konstnärliga ambition baserat på den valda stilen.

[1] Kreativa teman[Levande][2] Kreativa teman[Solnedgång]

Foto [1], som är taget med stilen [Levande], är skarpt och har mer levande färger och intryck. I foto [2], som är taget med stilen [Solnedgång], återges de röda skiftningarna i solnedgången mer imponerande.
På så sätt är Kreativa teman en av de efterbearbetningsfunktioner som gör att kameran får med det som fotografen vill ha i sina bilder. När du inte lyckas förmedla önskad stämning i dina bilder kan du prova olika stilar i Kreativa teman. Om du hittar en favoritstil kan det vara intressant att använda den som kamerans standardstil, vilket ger kameran egna egenskaper.

Hur skiljer det sig från Motivval?

Kreativa teman är en funktion som justerar the bildens slutresultat som du önskar, medan Motivval är ett automatiskt fotograferingsläge som automatiskt bestämmer vilka parametrar som bländare och slutartid som är optimala för det valda motivet, och för hur bilden bearbetas. Eftersom Motivval är ett automatiskt fotograferingsläge kan du inte ändra inställningarna för Kreativa teman.

Skillnaderna mellan Kreativa teman och Motivval är följande.

Motivval (fotograferingsläge):

Kameran kontrollerar automatiskt de flesta inställningarna, inklusive bländaren och slutartiden. Eftersom inställningarna är gjorda utifrån det valda motivet kan du enkelt ta snygga bilder genom att låta kameran ta hand om allt.

Funktioner i Kreativa teman:

Med den här funktionen kan du kontrollera bildens slutresultat utifrån motiv eller dina ambitioner. Det är tillgängligt i lägena P/A/S/M, och är helt oberoende av kontroll för bländare, slutartid och vitbalans. Du kan välja lämplig bildstil för dina konstnärliga ambitioner, precis som motiv. Du kan dessutom justera parametrarna för att bearbeta bilden som du önskar.

Exempel och jämförelse av Kreativa teman

Här följer de bildstilar som finns tillgängliga i Kreativa teman och dess funktioner. Följande 6 stilar är de mest grundläggande, trots att stilarna som är förinställda i kameran varierar beroende på modell.

• [Standard]
    Det här är standardbildstilen i α. Inställningar som färgnyans, färgdjup (mättnad) och kontrast justeras så att de passar många olika motiv och scener. Det är praktiskt för snapshotbilder, där du fotar olika motiv snabbt och enkelt.
  • [Levande]
    Du kan få en skarpare bild med mer intryck jämfört med [Standard], tack vare inställningar för mer mättnad och kontrast. Den här stilen är användbar när du vill ge färgglada motiv och scener mer intryck. Stilen återger färger mer levande, till och med när bilden ser för blek ut i high key-fotografering, eller när motivet ser trist ut en mulen dag.
  • [Porträtt]
    Den här stilen återger kvinnors och barns hudtoner naturligt. För att hudstrukturer ska återges mjukt och jämnt används inställningar för kontrast och skärpa som passar för porträtt.
  • [Landskap]
    Den här stilen fångar blå himmel och gröna träd med imponerande nyanser. Och med en inställning för högre skärpa återges både nära och avlägsna scener klart. Eftersom även kontrast och mättnad är hög får bilden en tydlig känsla. Det passar bra för naturfoton av en blå himmel, hav och berg, men även för motiv med en blå himmel i bakgrunden.
  • [Solnedgång]
    Den här stilen återger scener med röda skiftningar, som solnedgång och soluppgång på ett fantastiskt sätt. Eftersom de röda skiftningarna bibehålls med vitbalanskontroll förblir färgnyanserna och stämningen verkligen naturliga. Tack vare en inställning för högre skärpa återges avlägsna motiv tydligt. Om du dessutom använder den här stilen när du fotar människor i solnedgångens sken kan du få en stämning som skiljer sig från stilen [Porträtt].
  • [Svartvitt]
    Med den här stilen kan du fota med känslan som svartvitt förmedlar. Motivet framhävs dramatiskt eftersom färginformationen elimineras. En nyansrikedom från ljusa toner till skuggor skapas snyggt med kontrast och andra inställningar som passar för svartvitt. Den här stilen rekommenderas också när du vill att scenen ska få en dokumentarisk känsla, som för nyhetsfoton.

Finjustering

I Kreativa teman kan du finjustera de förinställda inställningarna. Du kan ändra de tre parametrarna "Skärpa," "Kontrast" och "Mättnad" i steg om ± 3. Använd den här funktionen vid en sista justering när du bearbetar dina foton.

[1][2]

Foto [1] togs med Kreativa teman inställt på [Landskap]. Baserat på det har "Kontrast" och "Mättnad" justerats till +-sidan i foto [2]. Trots att det här fotot bearbetades så att det blev mer levande och ger ett starkt intryck ska du vara noga med att inte justera för mycket. Bilden kan då se onaturlig ut.