Nederlands

Draadloos flitsen

Oefenen

Oefenfilm

Draadloos flitsen gebruiken met 2 groepen

Door een externe, niet op de camera bevestigde flitser achter het onderwerp te plaatsen, zodat het lijkt alsof er licht door een venster schijnt, kunt u een veel interessanter beeld creëren dan met de directe flitser op de camera.

De verhouding tussen de CTRL-flitser en RMT-flitsers wijzigen

De verhouding tussen de CTRL-flitser en RMT-flitsers is in deze reeks gewijzigd van 1:16 naar 1:4, 1:2 en 1:1 om de beste balans te krijgen tussen tegenlicht en invullicht.

Voorbeeld van belichting
CTRL:RMT (invul: hoofd)

1:16

1:4

1:2

1:1

U kunt verschillende lichtverhoudingen proberen om eenvoudig te controleren welke het beste bij het onderwerp past. In dit geval levert de verhouding 1:4 het gewenste resultaat: er wordt helder vensterlicht gesimuleerd terwijl toch nog steeds de benodigde hoeveelheid invullicht aanwezig is om de voorzijde van de zwarte typmachine lichter te maken.

Draadloos flitsen gebruiken met 3 groepen en accessoires

Wireless Ratio Flash (Draadloze flitsverhouding) met 3 groepen biedt u meerdere opties voor creatieve verlichting. Door studioaccessoires toe te voegen zoals reflectorparaplu's of softboxes, kunt u het flitsersysteem van Sony op elke locatie gebruiken als draagbare flitseroplossing.

Page top

Speciale tips

Hoe voorkom ik reflecties wanneer ik met draadloos flitsen een foto neem door glas?

De aansturende flitser (CTRL) communiceert met de externe flitsers (RMT) via lichtpulsen. De hoeveelheid licht die wordt gebruikt om de externe flitsers te bedienen, is meestal onbeduidend en zal zelfs onder donkere opnameomstandigheden niet als invullicht worden waargenomen. Wanneer echter een sterk reflecterend onderwerp wordt gefotografeerd of als het onderwerp achter glas zit (bijvoorbeeld in een vitrinekast), kan het CTRL-licht direct op de lens worden gereflecteerd en in de uiteindelijke afbeelding als heldere vlek verschijnen. High Speed Synchronization (HSS-stand, synchronisatie met hoge snelheid) is een doeltreffende manier om dit te voorkomen. In deze stand wordt in plaats van een enkele flits een constante lichtpuls afgegeven door de flitser en worden de activerings- en bedieningssignalen anders getimed. Om te oefenen zet u de camera gewoon in de S- of M-stand en selecteert u een sluitertijd die korter is dan de standaard flitssynchronisatiesnelheid (doorgaans 1/160 tot 1/250, al naargelang het cameramodel). Zorg ervoor dat de HSS-stand ook voor de externe flitsers is ingeschakeld.

Hier zijn twee voorbeelden die het effect tonen:

1. Een glazen karaf met daarop een glazen bol
2. Een figuurtje in een glazen kast

1/250 seconden (standaard flitssynchronisatiesnelheid)

1/320 seconden (hogesnelheidssynchronisatie)

In de afbeelding links is de standaard flitssynchronisatiesnelheid gebruikt en verschijnt de reflectie van de CTRL-flitser als een heldere schijnwerper. Verder maakt de schijnwerper het meten mogelijk onnauwkeuriger, omdat automatische flitsmeting is gebruikt.

Creatieve keuze - flitsbereik telepositie

U kunt de handmatige zoombediening gebruiken om het flitsbereik aan te passen. U kunt bijvoorbeeld naar wens overschakelen van brede verlichting naar spotverlichting. Hierdoor hebt u de mogelijkheid om creatiever te belichten. Stel de flitszoom bijvoorbeeld in op een korte brandpuntsafstand (brede instelling) om een groot onderwerp of een grote ruimte gelijkmatig te belichten, of op telepositie om bepaalde delen van het onderwerp te benadrukken. Hoe dichter de flitser bij het onderwerp wordt geplaatst, hoe sterker het effect is. Let erop dat het flitsbereik bij gebruik van de automatische zoomregeling automatisch naar de brede instelling wordt geschakeld als de flitser van de camera wordt verwijderd, onafhankelijk van de brandpuntsafstand van de lens.

Een ander effect van het wijzigen van de instelling voor flitsbereik is een uitgebreid flitsbereik als er een langere brandpuntsafstand wordt ingesteld (tele). Als dezelfde hoeveelheid vermogen over een smallere hoek wordt verspreid met de tele-instelling, wordt het richtgetal (bereik) vergroot, zodat u onderwerpen verder weg kunt belichten.

Tips:

• Stel de Live View Display Setting Effect (Live View-beelden instellingseffect) in op OFF (Uit) om ervoor te zorgen dat het Live View-beeld helder genoeg is ondanks dat het diafragma lager is ingesteld en dat een snelle sluitertijd is ingesteld in de M-stand wanneer een conventionele studioflitser wordt gebruikt. Wanneer Setting Effect (Instellingseffect) is ingesteld op ON (Aan), geeft het Live View-beeld een voorbeeld van de belichtingsinstellingen voor het omgevingslicht.
  • Gebruik een handmatige flitserinstelling (geen TTL-autoflitsmeting) zoals MANUAL RATIO (HANDMATIGE VERHOUDING) als u opnames maakt op basis van licht (High Key; lichte tonen) of schaduw (Low Key; donkere tonen), waardoor de autoflitsmeting minder nauwkeurig kan zijn, of wanneer u precies dezelfde flitsbelichting wilt voor elke achtereenvolgende opname, zelfs wanneer de compositie of de sfeerverlichting wordt gewijzigd. Als de handmatige flits wordt geselecteerd, flitsen de RMT/RMT2-flitsen volgens de lichtverhoudingsinstelling, maar flitst de CTRL-flitser volgens zowel de lichtverhoudingsinstelling als het niveau dat handmatig is ingesteld in LEVEL (NIVEAU).
  • Gebruik de AEL-knop om de communicatie tussen de CTRL- en RMT-flitsers te testen.
  • Stel de AEL-knop in op 'Hold' (Vasthouden) in het speciale menu, zodat de belichting niet wordt vergrendeld terwijl de communicatie voor draadloos flitsen wordt getest.
  • Gebruik de ministandaard om de externe flitser in de scène te plaatsen of bevestig deze op een statief. De ministander beschikt over standaard 1/4"-statiefschroefdraad.
  • Zorg ervoor dat de RMT-flitserontvanger niet geblokkeerd wordt.
  • De HVL-F60M beschikt over een audio-instelling (piep) die aangeeft wanneer de flitser is geactiveerd. De piep kan worden ingeschakeld in het menu van de flitser.