Nederlands

Draadloos flitsen

Opstelling

Standaard Wireless Flash (Draadloze flitser)

(A): Controller
(B): Externe flitser

In de basisinstelling wordt de externe flitser gebruikt als controller voor de draadloze flitser. Indien u een A-type camera gebruikt, kan de ingebouwde flitser ook worden gebruikt als controller in plaats van de externe flitser. Tijdens de belichting draagt alleen de flitser die niet op de camera is bevestigd, bij aan het uiteindelijke beeld. Zelfs met deze ene lichtbron die niet op de camera is bevestigd, kunt u echter al een aanzienlijk betere belichting bereiken dan met de directe flitser die op de camera is bevestigd.

Directe flitser

Frontale directe flitser: de flitser op de camera veroorzaakt sterke donkere partijen die de scène overheersen.

Directe flitser met draadloos flitsen

Met draadloos flitsen is gevarieerde belichtingsregeling mogelijk door gewoon de positie van de externe flitser te wijzigen.

Diagonaal voor

Diagonaal achter

Zijkant

Tips:

• De ingebouwde flitser op een E-type camera kan niet worden gebruikt als draadloze controller.
  • U kunt proberen om de flitser die niet op de camera is bevestigd, met één hand vast te houden of de ministander gebruiken die bij de flitser werd geleverd.
  • Door draadloos flitsen te gebruiken (een flitser die niet op de camera is bevestigd), kunt u het risico van het zogenoemde 'rode-ogeneffect' voorkomen.
Page top

Wireless Ratio Flash (Draadloze flitsverhouding)

Met het geavanceerde Sony Wireless Flash-protocol, dat beschikbaar is bij gebruik van de HVL-F60M, HVL-F43M, HVL-F58AM of HVL-F43AM als aansturende flitser, kunt u een belichtingsverhouding instellen voor elke flitser die in een scène wordt gebruikt. In tegenstelling tot de meeste basisstanden, waarbij de aansturende flitser niet bijdraagt aan de belichtingstijd, kan bij gebruik van flitsverhouding de aansturende flitser (CTRL-flitser) zowel de externe flitsers bedienen als de scène belichten. Verder kunt u verschillende lichtverhoudingen tussen elke flitser instellen. Flash TTL-meting (Flits DDL, door de lens) zorgt ervoor dat de totale belichting juist blijft. U kunt de flitsers ook instellen op vaste niveaus, zoals bij studioflitsers.

Wireless Ratio Flash (Draadloze flitsverhouding) met 2 of 3 groepen

U kunt verschillende externe flitsers gebruiken om uw onderwerp te belichten en twee of meer flitsers combineren in zogenaamde enkele 'groepen'. Er kunnen maximaal 3 groepen worden gebruikt. De twee externe flitsergroepen genaamd "RMT" en "RMT2" kunnen een onbeperkt aantal flitsers bevatten. Groep 3 bestaat uit de aansturende CTRL-flitser die op de camera is bevestigd, die kan worden gebruikt als invullicht. Wanneer u een foto neemt, worden de drie groepen synchroon geactiveerd en bepaalt de camera de juiste flitsbelichting.

De onderstaande afbeeldingen illustreren de verschillende effecten bij het gebruik van Wireless Ratio Flash (Draadloze flitsverhouding) met 3 groepen. In de eerste rij kunt u het licht zien van elke flitser wanneer deze afzonderlijk wordt geactiveerd. In de tweede rij is het niveau van de RMT-flitser (rechterzijde van het onderwerp) verhoogd om het rechterdeel van de afbeelding geleidelijk helderder te maken, terwijl de verhouding tussen de andere twee flitsers ongewijzigd blijft.

Voorbeeld van belichting
CTRL:RMT:RMT2

1:1:16

1:4:16

1:8:16

1:16:16

Videogids voor opstelling

Weergave van verhoudingsinstelling

De verhoudingsinstellingen worden op het lcd-scherm van de flitser weergegeven. Om de absolute verhouding te bepalen, telt u de waarden op en deelt u het ingestelde getal door de som. Als bijvoorbeeld geldt dat CTRL = 1, RMT = 8 en RMT2 = 16 zijn ingesteld, is de lichtverhouding als volgt:

CTRL = 1 / 25
RMT = 8 / 25
RMT 2 = 16 / 25

Instellingen zoals 1:1:1 en 4:4:4 of 1:2:4 en 2:4:8 zijn equivalent.

Wanneer een groep (RMT of RMT2) meerdere flitsers bevat, wordt de lichtopbrengst gedeeld door het aantal flitsers in de groep.

Page top