Gids voor het instellen van de scherpstelling

Een onderwerp volgen (volgfunctie)

Stel het onderwerp in door de ontspanner half in te drukken, zodat de camera het onderwerp automatisch gaat volgen. Als het onderwerp een persoon is, beweegt het scherpstelkader naadloos tussen het gezicht en de ogen, afhankelijk van de toestand van het onderwerp.

De beginpositie voor volgen instellen met het [Scherpstelgebied]

Volgen begint met het gebruik van het scherpstelkader dat is ingesteld op de optie [Volgen] in het [Scherpstelgebied] als beginpunt. Door op een onderwerp te richten en te kiezen voor de optie [Volgen], kun je een onderwerp aanwijzen om te volgen en daarmee de kans vergroten dat je het onderwerp bij hoge snelheid goed vastlegt.

Als er meerdere atleten zijn of als het onderwerp klein is, stel je [Volgen] in op [Punt: M] of op [Uitgebreid punt]. Wanneer je begint met Volgen , blijft die atleet scherp, zonder te worden beïnvloed door omringende onderwerpen.

Als er geen andere onderwerpen in het gebied zijn en je een onderwerp wilt volgen dat veel beweegt, stel je de instellingen van [Volgen] in op [Zone] of [Breed]. Hierdoor wordt de kans kleiner dat de scherpstelling naar de achtergrond verschuift en wordt het gemakkelijker om het onderwerp vast te leggen.

De koppeling tussen Volgen en [Gezicht/ogenAF]

Als u van tevoren [Gezicht/ogenAF] instelt op het scherpstellen op gezichten/ogen, wordt automatisch een scherpstelkader afgebeeld rond elk gedetecteerd gezicht of oog tijdens het volgen van een onderwerp.

De volgfunctie en gezichts-/oogherkenningsfuncties pauzeren ([Volg./gez.-uit-vergr.])

Zelfs als u doorgaans beelden opneemt met behulp van de volgfunctie of de functie AF op gezicht/ogen, kunt u de volgfunctie en gezichts-/oogherkenningsfunctie pauzeren in de volgende gevallen waarin u tijdens het opnemen van een onderwerp wilt omschakelen naar een ander onderwerp, of waarin de camera een gezicht niet kan herkennen omdat de betreffende persoon een helm draagt.
Wanneer de volgfunctie is gepauzeerd, wordt het scherpstelgebied omgeschakeld naar het gebied waar met het volgen werd begonnen. Als met het volgen werd begonnen door [Punt] te selecteren, kunt u een onderwerp opgeven dat u wilt opnemen op het punt dat u hebt ingesteld in het scherpstelkader.
Nadat op een beoogd onderwerp is scherpgesteld, kunt u het volgen hervatten door [Volgen uit via Vergr.] te annuleren.

Bedieningsprocedure

1. Stel de scherpstellingsfunctie in op AF-C (Continue AF).
  2. MENU → (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [Scherpstelgebied] → [Volgen] (bijvoorbeeld [Punt: M])
  3. MENU → (Scherpstelling) → [Gezicht/ogenAF] → [Gez./og.prior. AF] → [Aan]
  4. MENU → (Scherpstelling) → [Gezicht/ogenAF] → [Gez./og.o.w.herk.] → [Mens]
  5. MENU → (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → voer de volgende instellingen uit.
    Het verdient aanbeveling om de functie toe te wijzen aan de AF-ON-knop of de AEL-knop die tijdens het opnemen kan worden bediend.
    De procedure voor het toewijzen van de functie aan de AEL-knop wordt hieronder beschreven.
    • De volgfunctie pauzeren:
      (AEL-knop) → [Volgen uit via Vergr.] of [Volg. uit via Wissel.]
    • De functie [Gezicht/ogenAF] pauzeren:
      (AEL-knop) → [G.-/og.pr.-uit-vergr.] of [G.-/og.pr.-uit-wissel]
    • De volgfunctie en functie AF op gezicht/ogen pauzeren:
      (AEL-knop) → [Volg./gez.-uit-vergr.] of [Volg./gez.-uit-wissel]

* Als u de automatische scherpstelling met de AF-ON-knop gebruikt, verdient het aanbeveling om de functie toe te wijzen aan de scherpstelling-vasthoudknop op de lens.

Tijdens het opnemen

1. Uw beoogde onderwerp voor de opname is een speler in het midden. Een voorbeeld van een situatie waarin de gezichtsherkenning wordt omgeschakeld naar een andere speler of waarin u een beeld wilt opnemen van een speler in het midden tijdens het opnemen.
  2. U kunt op de AEL-knop drukken waaraan [Volg./gez.-uit-vergr.] is toegewezen om scherp te stellen op een speler die het beoogde onderwerp is in de instelling van het scherpstelkader [Punt: M] dat u hebt ingesteld.
    • Nadat de opnamesituatie is veranderd in een situatie waarin u een onderwerp kunt volgen in een stabiele opnamesituatie (bijvoorbeeld een situatie waarin het gezicht van het onderwerp op de camera is gericht), kunt u omschakelen naar de volgfunctie of gezichts-/oogherkenningsfunctie door de AEL-knop los te laten waaraan [Volg./gez.-uit-vergr.] is toegewezen.
    • Als u van tevoren [Geb.wrgv tdns volg.] selecteert en [Aan] instelt, kunt u het scherpstelkader zelfs weergeven terwijl het onderwerp wordt gevolgd. Aangezien het begingebied voor volgen wordt weergegeven terwijl het volgen wordt uitgevoerd, is deze functie handig wanneer u de volgende opnamebediening start.
    • Aangezien [Volg./gez.-uit-vergr.] zelfs wordt ingeschakeld wanneer u automatisch scherpstelt of ononderbroken opneemt, reageert deze snel op situaties, bijvoorbeeld waarin u plotseling van het ene onderwerp naar het andere omschakelt.

Het begingebied voor volgen weergeven tijdens het volgen en het gemakkelijk maken om een onderwerp vast te leggen wanneer u weer begint op te nemen met automatische scherpstelling ([Geb.wrgv tdns volg.])

Met deze functie kunt u het scherpstelkader weergeven vanaf het punt waar het volgen begon, zelfs tijdens het volgen. Wanneer u het onderwerp dat wordt gevolgd, wilt veranderen naar een ander onderwerp, kunt u het nieuwe onderwerp snel vastleggen, aangezien het scherpstelkader van tevoren wordt weergegeven.

Bedieningsprocedure

1. Stel de scherpstellingsfunctie in op AF-C (Continue AF).
  2. MENU → (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [Scherpstelgebied] → [Volgen] (behalve [Volgen: Breed])
  3. MENU → (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [Geb.wrgv tdns volg.] → [Aan]

Tijdens het opnemen

1. Het volgen van onderwerp "A" werd begonnen met behulp van de volgfunctie.
  2. Als [Geb.wrgv tdns volg.] is ingesteld op [Aan], wordt zowel het volgkader als het begingebied voor volgen tijdens het volgen weergegeven.
  3. Wanneer u wilt stoppen met het volgen van een onderwerp en de scherpstelling wilt omschakelen van het ene onderwerp naar het andere, kunt u het nieuw onderwerp snel vastleggen omdat u het begingebied voor volgen al van tevoren kent.
    * Deze functie is handig als deze samen met de functie [Volg./gez.-uit-vergr.] wordt gebruikt, waarmee de volgfunctie kan worden gepauzeerd.

De positie van het volgkader dat wordt weergegeven voor de momenteel uitgevoerde volgbewerking veranderen naar de positie van het begingebied voor volgen om een onderwerp snel te kunnen vastleggen ([Scherpstelstandaard])

Als u een voetbalwedstrijd of andere wedstrijd wilt opnemen waarbij vrije ruimte vóór een aanvaller moet worden opengelaten, moet u steeds de compositie veranderen overeenkomstig het begingebied voor volgen wanneer de positie voor het openlaten van ruimte verandert. Of u moet de positie van het begingebied voor volgen vanaf het punt waar het volgen begint verplaatsen.
Als u het begingebied voor volgen snel wilt omschakelen tijdens het volgen, drukt u op een customknop waaraan [Scherpstelstandaard] is toegewezen zodat u het begingebied voor volgen kunt verplaatsen naar de scherpstellingspositie die wordt gevolgd.
* Deze functie is handig omdat u hiermee stelt de positie kunt controleren waarnaar het scherpstelkader wordt verplaatst, als u [Geb.wrgv tdns volg.] van tevoren instelt op [Aan].

Bedieningsprocedure

1. Stel de scherpstellingsfunctie in op AF-C (Continue AF).
  2. MENU → (Scherpstelling) → [Scherpstelgebied] → [Scherpstelgebied] → [Volgen] (behalve [Volgen: Breed])
  3. MENU → (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → voer de volgende instellingen uit.
    Het verdient aanbeveling om de functie toe te wijzen aan de Centr.kn multisel.kn (standaardinstelling), AF-ON-knop of AEL-knop die tijdens het opnemen kan worden bediend.
    De procedure voor het toewijzen van de functie aan de Centr.kn multisel.kn wordt hieronder beschreven.
    (Centr.kn multisel.kn) → [Scherpstelstandaard]

Tijdens het opnemen

1. Begin met het volgen van een speler die u wilt opnemen in het gebied aan de rechterkant.
  2. De beweging van de speler wordt gevolgd en het volgkader beweegt ook naar links.
    Wanneer de automatische scherpstelling wordt gestopt, ligt het begingebied voor het volgen normaal gesproken aan de rechterkant van de positie waarop de laatste keer met het volgen werd begonnen.
    Als u op dat moment op een customknop drukt waaraan [Scherpstelstandaard] is toegewezen, kunt u het begingebied voor volgen verplaatsen naar de linkerkant van het gebied dat wordt gevolgd.
    Daarna kunt u snel beginnen met de volgende volgbediening zonder de omkadering van een onderwerp te moeten veranderen om het volgen te kunnen beginnen, of zonder het scherpstelkader te hoeven verplaatsen.

[Scherpstelgebied] tijdelijk omschakelen naar [Volgen]([Volgen aan])

Het onderwerp tijdelijk volgen ([Volgen aan])

U kunt de instelling voor [Scherpstelgebied] tijdelijk veranderen in [Volgen] terwijl u de customknop ingedrukt houdt waaraan u van tevoren [Volgen aan] hebt toegewezen. De instelling van [Scherpstelgebied] voordat u [Volgen aan] activeerde, zal worden omgeschakeld naar de gelijkwaardige instelling van [Volgen].

Bijvoorbeeld:

[Scherpstelgebied] ingesteld voordat [Volgen aan] werd geactiveerd [Scherpstelgebied] terwijl [Volgen aan] actief is
[Breed] [Volgen: Breed]
[Punt: S] [Volgen: punt S]
[Uitgebreid punt] [Volgen: uitgebreid punt]

Situaties waarin [Volgen aan] effectief is

Volgen wanneer het onderwerp dat je wilt volgen klein of niet zichtbaar is vanwege een obstakel

1. Volgen met [Punt] als het onderwerp ver weg is en klein of niet zichtbaar is vanwege een obstakel
  2. Als de atleet dichterbij komt, houd je de ontspanner half ingedrukt en druk je op [Volgen aan]
  3. Je kunt de compositie variëren tijdens het volgen

Stoppen met volgen en een onderwerp volgen met [Punt]

1. Stel de positie van [Punt] in op de plaats waar het onderwerp gemakkelijk kan worden vastgelegd. Volg A terwijl je op [Volgen aan] drukt, wat is toegewezen aan een custom-knop.
  2. Om het te volgen doel te wijzigen in onderwerp B
  3. Laat de customknop [Volgen aan] los en volg "B" met [Punt] dat eerder werd ingesteld. U kunt naar wens omschakelen tussen [Volgen] en [Punt].

De koppeling tussen Volgen en [Gezicht/ogenAF]

Als u van tevoren [Gezicht/ogenAF] instelt op het scherpstellen op gezichten/ogen, wordt automatisch een scherpstelkader afgebeeld rond elk gedetecteerd gezicht of oog tijdens het volgen van een onderwerp.

De volgfunctie onmiddellijk in- en uitschakelen tijdens het gebruik van [Punt] ([Aang. opn.-inst. reg.])

Wanneer u snel wilt omschakelen tussen onderwerpen tijdens de automatische scherpstelling, verdient het aanbeveling om het scherpstelgebied in te stellen op [Punt]. Als u echter opnamen met een vrije compositie maakt van een onderwerp dat snel beweegt, is het handig om [Punt] te combineren met Volgen. Door de volgfunctie toe te wijzen aan een gemakkelijk toegankelijke knop, zoals de AF-ON-knop, wordt soepel omschakelen tussen functies mogelijk.
Door de ontspanknop half in te drukken, kunt u scherpstellen met [Punt]. Door op de knop AF-ON te drukken, wordt het volgen van het onderwerp gestart.

Bedieningsprocedure

MENU → (Instellingen) → [Bedien. aanpass.] → [Eig. t.-/dr.kn.inst.] → [AF-ON-knop] → [Aang.oproep vergr.1] → stel [Scherpstelfunctie] in op [Continue AF], stel [Scherpstelgebied] in op [Volgen: punt M] en stel [AF aan] in op [Aan] → [Registreren].

• Scherpstelfunctie: AF-C (Continue AF)
  • [Scherpstelgebied]: [Punt: M]
Voorbeelden van scènes waarin omschakelen tussen [Punt] en [Aang.oproep vergr.1] naar [Aang.oproep vergr.3] effectief is

Als er meerdere onderwerpen zijn, neemt u op met [Punt]. Als er slechts één onderwerp is of als het onderwerp snel beweegt, drukt u op de AF-ON-knop om te beginnen met volgen.

Direct na de start van een marathon, wanneer de lopers voortdurend van positie wisselen, neemt u afzonderlijke lopers op met behulp van de functie [Punt].

In de eindfase van de race, gebruikt u de volgfunctie met de AF-ON-knop om een enkele hardloper met de gewenste compositie op te nemen, rekening houdend met het evenwicht tussen het onderwerp en de achtergrond.