Ändring av exponeringsläget

Det går att byta exponeringsläge för att styra exponeringen i förhållande till tagningsändamålet eller mängden ljus i scenen. Bakgrundssuddigheten och ljusstyrkan går att justera vid både stillbildstagning och filminspelning. Exponeringsläget går att ändra med följande ratt.

Lägesomkopplare

Inställning av kameran

Vid stillbildstagning

1. Lägesomkopplare

Vrid lägesomkopplaren till P, A, S eller M för att välja önskat tagningsläge.

Relaterad kamerahjälpguide

Vid filminspelning

1. Lägesomkopplare

Ställ in lägesomkopplaren på Filmer (Film).

2. [FilmerExponeringsläge]

MENU → (Kamerainst.2) → [FilmerExponeringsläge] → tagningsläge (P, A, S, eller M).

Relaterad kamerahjälpguide

Guide till hur man använder kameran

Rekommenderade inställningar

För att ta bilder med automatisk exponering (slutartiden och bländaren automatiskt inställda): P-läget (Autoprogram)

Används för att ta bilder med en normalexponeringsnivå som ställs in av kameran, när man inte använder blixt. Detta är ett praktiskt läge för att ta bilder utan att behöva bry sig om exponeringen. Du kan även välja en bländar- och slutartidskombination genom att vrida på manöverratten.

För att göra bakgrunden suddig eller hålla motiv över hela skärmen skarpa: A-läget (Bländarprioritet)

A-läget (Bländarprioritet) rekommenderas när du vill ställa in bländarvärdet för hand. När du väl har ställt in bländarvärdet, ställer kameran in slutartiden och ISO-värdet automatiskt för normalexponering.

För att frysa rörliga motiv, eller skapa vatten- eller ljusflöden: S-läget (Slutarprioritet)

Välj S-läget (Slutarprioritet) för att ställa in slutartiden för hand. Kameran ställer in bländarvärdet och ISO-värdet automatiskt för normalexponering.

För att ta bilder med manuell exponering (både slutartiden och bländaren inställda för hand): M-läget (Manuell exponering)

Du kan ställa in både slutartiden och bländaren för hand för att ta bilder med önskad exponering. Använd det här läget för bulb-tagning. Det är effektivt när man vill fånga stjärnspår eller flödande fyrverkerier.

Relaterad kamerahjälpguide

Tips

För att göra hela bilden ljusare eller mörkare överlag baserat på automatisk exponering

Relaterad kamerahjälpguide

För att bestämma vilken del av skärmen som ska användas för mätningen, vilket i sin tur avgör den automatiska exponeringen

Relaterad kamerahjälpguide

För att koordinera spotmätningspositionen med skärpeinställningsområdet

Relaterad kamerahjälpguide

För att låsa exponeringen efter spotmätning för att få normal ljusstyrka för motivet

Relaterad kamerahjälpguide

*Menyskärmsbilderna på den här webbsidan är förenklade för visningsändamål, och motsvarar inte exakt vad som faktiskt visas på kamerans bildskärm.