ZV-1

Scherpstellen op het gezicht of de ogen van een persoon

Gebruik de volgende functies om automatisch scherp te stellen op gezichten of ogen.

Inst. gez.-/ogen-AF

De camera instellen

1. [Inst. gez.-/ogen-AF]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Gez.-/og.prior. in AF] → [Aan].
    MENU → (Camera- instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Onderwerpherkenn.] → [Mens].
    Kies uw gewenste instelling: [Recht.-/link.oog sel.] of [Wrgv kader gez./og.].

2. [Scherpstelfunctie]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Scherpstelfunctie] → [AF-S], [AF-A] of [AF-C].

3. [Scherpstelgebied]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Scherpstelgebied] → gewenste instelling.

Gids voor het gebruik van de camera

Het scherpstelgebied instellen

Wanneer gezichtsherkenningskaders en scherpstelgebieden elkaar overlappen, kunt u scherpstellen op het gezicht of oog. Op deze manier kunt u omschakelen naar het beste scherpstelgebied in de opnamescène. Bijvoorbeeld, wanneer een [Flexibel punt] van [Scherpstelgebied] een gezichtsherkenningskader overlapt, zoals hieronder afgebeeld, verandert de kleur van het gezichtsherkenningskader van grijs naar wit en kunt u scherpstellen op het gezicht of oog.
Als [Recht.-/link.oog sel.] niet is ingesteld op [Automatisch], of als u [R.-/l.oogschakelaar] uitvoert met behulp van de customknop, wordt het oogherkenningskader afgebeeld.

Gezicht en oog zijn niet scherpgesteld

Kan scherpstellen op gezicht of oog

[Breed]:
Handig bij onderwerpen die in het rond bewegen of wanneer de positie van gezichten onvoorspelbaar is.
[Zone], [Midden], [Flexibel punt], [Uitgebr. flexibel punt]:
Stel dit in wanneer u van tevoren gaat beslissen hoe de compositie van opnamen gaat worden, of wanneer u gaat scherpstellen op een bepaalde persoon tussen meerdere onderwerpen.

Gezichts- en oogherkenningskaders

Gezichtsherkenningskaders worden weergegeven voor elk gedetecteerd menselijk gezicht, en oogherkenningskaders voor elk gedetecteerd menselijk oog.

Als [Recht.-/link.oog sel.] niet is ingesteld op [Automatisch], of als u [R.-/l.oogschakelaar] uitvoert met behulp van de customknop, wordt het oogherkenningskader afgebeeld.

Herkenningskaders zijn kleurgecodeerd, zoals hieronder beschreven.

• Grijs: Gezicht of oog wordt gedetecteerd, maar niet beschikbaar voor automatische scherpstelling (omdat het scherpstelgebied en gezicht elkaar niet overlappen)
  • Wit: Automatische scherpstelling is beschikbaar (als u de volgorde van de prioriteit hebt ingesteld in [Gezichtsregistratie], bevinden zich onder de onderwerpen tevens de gezichten die u de hoogste prioriteit hebt gegeven)
  • Roodpaars: Gezichten gerangschikt als tweede of lager in prioriteit in [Gezichtsregistratie]
  • Groen: Gezicht of oog is scherpgesteld (wanneer de ontspanknop tot halverwege is ingedrukt)

Mensen selecteren om scherp te stellen op hun gezicht of ogen

Gezichten selecteren met het scherpstelgebied

U kunt gezichten waarop u wilt scherpstellen selecteren wanneer het scherpstelgebied overlapt met het gezichtsherkenningskader.
Als [Recht.-/link.oog sel.] niet is ingesteld op [Automatisch], of als u [R.-/l.oogschakelaar] uitvoert met behulp van de customknop, wordt het oogherkenningskader afgebeeld.

Gezichten selecteren door middel van aanraking

U kunt gezichten waarop u wilt scherpstellen door middel van aanraking selecteren wanneer het scherpstelgebied wordt verplaatst zodat het overlapt met het gezichtsherkenningskader. Raak op de monitor het gezichtsherkenningskader aan om het gezicht te selecteren.
Als [Recht.-/link.oog sel.] niet is ingesteld op [Automatisch], of als u [R.-/l.oogschakelaar] uitvoert met behulp van de customknop, wordt het oogherkenningskader afgebeeld.

Gezichten selecteren door ze te registreren

Gezichten die u van tevoren hebt geregistreerd, krijgen prioriteit wanneer de camera scherpstelt.

MENU → (Camera- instellingen1) → [Gezichtsregistratie] → [Nieuwe registratie] om gezichten te registreren.

MENU → (Camera- instellingen1) → [Prior. gereg. gezicht.] → [Aan] om prioriteit te geven aan geregistreerde gezichten bij het scherpstellen.

Als u meerdere gezichten hebt geregistreerd, kunt u hun prioriteit ten opzichte van elkaar instellen via MENU → (Camera- instellingen1) → [Gezichtsregistratie] → [Volgorde wijzigen].

Helpgids voor deze camera

De gezichtsherkenningskaders verbergen

De gezichtsherkenningskaders altijd verbergen

MENU → (Camera-instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Wrgv kader gez./og.] → [Uit].

Het groene gezichtsherkenningskader laten verdwijnen na een bepaalde tijdsduur nadat is scherpgesteld op het gezicht/de ogen

MENU → (Camera- instellingen1) → [Auto Uitsch. AF-geb.] → [Aan].

Helpgids voor deze camera

AF op de ogen

De camera instellen

1. Eigen toets

Nadat u MENU → (Camera- instellingen2) → [Eigen toets] hebt geselecteerd, selecteert u [AF op de ogen] voor de knop om toe te wijzen.

2. [Inst. gez.-/ogen-AF]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Onderwerpherkenn.] → [Mens].

3. [Scherpstelfunctie]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Scherpstelfunctie] → [AF-S], [AF-A] of [AF-C].

Gids voor het gebruik van de camera

Oogherkenningskaders

Een groen automatische-scherpstelkader wordt afgebeeld wanneer een oog is gedetecteerd nadat u op de customknop hebt gedrukt die is toegewezen aan [AF op de ogen]. Als de ogen niet kunnen worden gedetecteerd, kan in plaats daarvan het gezichtsherkenningskader worden afgebeeld. In dat geval kunt u proberen het oogherkenningskader weer af te beelden door in te zoomen op het gezicht.

Scherpstellen aan de hand van de beweging van het onderwerp

De [Scherpstelfunctie] instelling aanpassen aan de beweging van het onderwerp.

[AF-S]

Vergrendelt de scherpstelling zodra het onderwerp is scherpgesteld nadat u op de customknop hebt gedrukt die is toegewezen aan [AF op de ogen]. Aanbevolen voor stationaire onderwerpen.

[AF-A]

Schakelt automatisch om tussen [AF-S] en [AF-C] als reactie op beweging van het onderwerp.

[AF-C]

Maakt continu scherpstellen mogelijk door u de customknop ingedrukt te houden die is toegewezen aan [AF op de ogen]. Aanbevolen voor bewegende onderwerpen.

Scherpstellen op een gezicht of oog nadat het gezicht van een persoon is geselecteerd

Gezichten die u van tevoren hebt geregistreerd, krijgen prioriteit wanneer de camera scherpstelt.

MENU → (Camera- instellingen1) → [Gezichtsregistratie] → [Nieuwe registratie] om gezichten te registreren.

MENU → (Camera- instellingen1) → [Prior. gereg. gezicht.] → [Aan] om prioriteit te geven aan geregistreerde gezichten bij het scherpstellen.

Als u meerdere gezichten hebt geregistreerd, kunt u hun prioriteit ten opzichte van elkaar instellen via MENU → (Camera- instellingen1) → [Gezichtsregistratie] → [Volgorde wijzigen].

Helpgids voor deze camera

Recht.-/link.oog sel.

Welk oog moet worden gedetecteerd (links of rechts) wordt van tevoren ingesteld in MENU → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Recht.-/link.oog sel.], maar u kunt ook als volgt van oog veranderen.

Veranderen met een customknop toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar]

* Bediening van [R.-/l.oogschakelaar] is mogelijk wanneer u niet de ontspanknop tot halverwege ingedrukt houdt.

Als u [Recht.-/link.oog sel.] hebt ingesteld op [Rechteroog] of [Linkeroog], kan het oog dat moet worden gedetecteerd worden veranderd tussen links en rechts elke keer wanneer u op de customknop drukt die is toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar].

Als u [Recht.-/link.oog sel.] hebt ingesteld op [Automatisch], kan het oog dat moet worden gedetecteerd tijdelijk worden veranderd tussen links en rechts door op de customknop te drukken die is toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar].

Opmerking

Eén van de volgende handelingen zal de tijdelijke rechts/links selectie annuleren wanneer [Recht.-/link.oog sel.] is ingesteld op [Automatisch]. De camera keert dan terug naar de automatische oogdetectie.

• Loslaten van de ontspanknop nadat deze half ingedrukt is gehouden
  • Stoppen met op de customknop te drukken waaraan [AF op de ogen] is toegewezen
  • Drukken op de MENU-knop
  • Drukken op het midden van het besturingswiel

Veranderen door middel van aanraking

Als u [Fnct van aanraakfnct] hebt ingesteld op [Aanraakvolgen], kan het oog dat moet worden gedetecteerd worden veranderd tussen links en rechts door het gezicht aan te raken op de monitor.

Raak de omtrek van het oog dat u wilt detecteren aan op de monitor.

Het te detecteren oog schakelt om.

Omschakelen door middel van aanraken is mogelijk wanneer u niet de ontspanknop tot halverwege ingedrukt houdt.

Om aanraakbedieningen te annuleren, drukt u op het midden van het besturingswiel of raakt u het pictogram aan rechtsboven op de monitor.

*De afbeeldingen van het menuscherm op deze webpagina zijn vereenvoudigd voor weergavedoeleinden en geven de werkelijke schermweergave van de camera dus niet exact weer.

Opmerking: de afbeeldingen op deze webpagina dienen uitsluitend als voorbeeld. Dit zijn niet daadwerkelijke afbeeldingen gemaakt met de camera.