ZV-1

Inställning av skärpan på en persons ansikte eller ögon

Använd följande funktioner för att automatiskt ställa in skärpan på ansikten eller ögon.

St. in ansik./öga AF

Inställning av kameran

1. [St. in ansik./öga AF]

MENU → (Kamerainst.1) → [St. in ansik./öga AF] → [Anskts-/ögonpr i AF] → [På].
    MENU → (Kamerainst.1) → [St. in ansik./öga AF] → [Motivavkänning] → [Människa].
    Välj önskad inställning: [Välja hög/vänst öga] eller [Ans.-/ögonramvisn.].

2. [Fokusläge]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → [AF-S], [AF-A], eller [AF-C].

3. [Fokusområde]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusområde] → önskad inställning.

Guide till hur man använder kameran

Inställning av skärpeinställningsområdet

När ansiktsavkänningsramen och skärpeinställningsramen överlappar varandra kan du välja att ställa in skärpan på antingen ansiktet eller ögonen. På så sätt kan du byta till det bästa skärpeinställningsområdet i förhållande till bilden som ska tas. Om t.ex. en [Flexibel punkt] för ett [Fokusområde] överlappar en ansiktsavkänningsram på nedanstående sätt, ändras ansiktsavkänningsramen från grått till vitt och det går att ställa in skärpan på antingen ansiktet eller ögonen.
Om punkten [Välja hög/vänst öga] inte är inställd på [Auto], eller om man utför kommandot [Vxl hög/vänst öga] genom att trycka på en specialknapp, tänds ögonavkänningsramen.

Skärpan inte inställd på ansikte och ögon

Skärpan går att ställa in på ansiktet eller ögonen

[Brett]:
Detta läge är praktiskt för motiv som rör sig omkring, eller när ansiktenas position är oförutsägbar.
[Zon], [Mitten], [Flexibel punkt], [Utökad flexib. punkt]:
Välj det här läget när du vill bestämma bildkompositionen i förväg, eller när du vill ställa in skärpan på en viss person bland många möjliga motiv.

Ansikts- och ögonavkänningsramar

Ansiktsavkänningsramar visas för upptäckta människoansikten, och ögonavkänningsramar för upptäckta människoögon.

Om punkten [Välja hög/vänst öga] inte är inställd på [Auto], eller om man utför kommandot [Vxl hög/vänst öga] genom att trycka på en specialknapp, tänds ögonavkänningsramen.

Avkänningsramarna är färgkodade på nedanstående sätt.

• Grå: Ansikten eller ögon upptäckta, men går inte att ställa in skärpan på automatiskt (eftersom skärpeinställningsområdet inte överlappar ansiktet)
  • Vita: Autofokus går att använda (om du har ställt in prioritetsordningen med hjälp av [Ansiktsregistrering] och det finns ansikten med högsta prioritetsrank bland motiven)
  • Rödlila: Ansikten med prioritetsgrad 2 eller lägre för [Ansiktsregistrering]
  • Gröna: Skärpan inställd på ansikte eller ögon (när avtryckaren hålls halvvägs nedtryckt).

Val av personer vars ansikte eller ögon skärpan ska ställas in på

Val av ansikten inom skärpeinställningsområdet

Det går att välja ansikten att ställa in skärpan på när skärpeinställningsområdet är över ansiktsavkänningsramen.
Om punkten [Välja hög/vänst öga] inte är inställd på [Auto], eller om man utför kommandot [Vxl hög/vänst öga] genom att trycka på en specialknapp, tänds ögonavkänningsramen.

För att välja ansikten genom att peka

Det går att välja ansikten att ställa in skärpan på när man flyttar skärpeinställningsområdet över ansiktsavkänningsramen genom att peka. Peka på avkänningsramen för det ansikte som du vill välja på skärmen.
Om punkten [Välja hög/vänst öga] inte är inställd på [Auto], eller om man utför kommandot [Vxl hög/vänst öga] genom att trycka på en specialknapp, tänds ögonavkänningsramen.

För att välja ansikten genom att registrera dem

Ansikten som du har registrerat i förväg prioriteras när kameran ställer in skärpan.

MENU → (Kamerainst.1) → [Ansiktsregistrering] → [Ny registrering] för att registrera ansikten.

MENU → (Kamerainst.1) → [Prio ansiktsregist.] → [På] för att prioritera registrerade ansikten vid skärpeinställningen.

När man har registrerat flera ansikten går det att justera deras inbördes prioritet med hjälp av MENU → (Kamerainst.1) → [Ansiktsregistrering] → [Ändring av ordning].

Relaterad kamerahjälpguide

För att dölja ansiktsavkänningsramarna

Dölj alltid ansiktsavkänningsramarna

MENU → (Kamerainst.1) → [St. in ansik./öga AF] → [Ans.-/ögonramvisn.] → [Av].

För att släcka den gröna skärpeinställningsramen en viss tid efter det att skärpan har ställts in på ansiktet/ögonen

MENU → (Kamerainst.1) → [Autoren. av AF-omr.] → [På].

Relaterad kamerahjälpguide

Ögon-AF

Inställning av kameran

1. Spec.knapp

Välj först MENU → (Kamerainst.2) → [Spec.knapp], och välj därefter [Ögon-AF] för den knapp du vill använda.

2. [St. in ansik./öga AF]

MENU → (Kamerainst.1) → [St. in ansik./öga AF] → [Motivavkänning] → [Människa].

3. [Fokusläge]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → [AF-S], [AF-A], eller [AF-C].

Guide till hur man använder kameran

Ögonavkänningsramar

En grön autofokusram tänds när ett öga har upptäckts efter att man tryckt på specialknappen som [Ögon-AF]-funktionen är tilldelad till. Om inga ögon upptäcks kan det hända att en ansiktsavkänningsram tänds i stället. I så fall kan du försöka tända ögonavkänningsramen genom att zooma in ansiktet.

Skärpeinställning baserad på hur motivet rör sig

Ställ in punkten [Fokusläge] efter hur motivet rör sig.

[AF-S]

Skärpan låses när den väl har ställts in på motivet när du trycker på specialknappen som [Ögon-AF]-funktionen är tilldelad till. Detta läge rekommenderas för stillastående motiv.

[AF-A]

Inställningen växlar automatiskt mellan [AF-S] och [AF-C] beroende på hur motivet rör sig.

[AF-C]

Används för att fortsätta ställa in skärpan hela tiden genom att hålla specialknappen intryckt som [Ögon-AF]-funktionen är tilldelad till. Detta läge rekommenderas för rörliga motiv.

För att ställa in skärpan på ett ansikte eller ett öga efter att ha valt ett ansikte

Ansikten som du har registrerat i förväg prioriteras när kameran ställer in skärpan.

MENU → (Kamerainst.1) → [Ansiktsregistrering] → [Ny registrering] för att registrera ansikten.

MENU → (Kamerainst.1) → [Prio ansiktsregist.] → [På] för att prioritera registrerade ansikten vid skärpeinställningen.

När man har registrerat flera ansikten går det att justera deras inbördes prioritet med hjälp av MENU → (Kamerainst.1) → [Ansiktsregistrering] → [Ändring av ordning].

Relaterad kamerahjälpguide

Välja hög/vänst öga

Det går att ställa in vilket öga (höger eller vänster) som ska upptäckas i förväg med hjälp av MENU → [St. in ansik./öga AF] → [Välja hög/vänst öga], men det går också att byta öga på följande sätt.

Byte med en specialknapp som tilldelats funktionen [Vxl hög/vänst öga]

* [Vxl hög/vänst öga]-manövrer går att utföra när avtryckaren inte hålls halvvägs nedtryckt.

Om du har ställt in [Välja hög/vänst öga] på [Höger öga] eller [Vänster öga], växlar avkänningen mellan vänster och höger öga varje gång du trycker på specialknappen som [Vxl hög/vänst öga]-funktionen är tilldelad till.

Om du har ställt in [Välja hög/vänst öga] på [Auto] går det att tillfälligt byta mellan vänster och höger öga genom att trycka på specialknappen som [Vxl hög/vänst öga]-funktionen är tilldelad till.

OBS!

Om någon av följande manövrer utförs nollställs den tillfälliga inställningen av höger/vänster öga när punkten [Välja hög/vänst öga] är inställd på [Auto]. Kameran återgår till automatisk ögonavkänning.

• Här man släpper avtryckaren från halvt nedtryckt läge
  • Prerušenie stlačenia používateľského tlačidla, ktorému sa priradila funkcia [Ögon-AF]
  • Om man trycker på MENU-knappen
  • Stlačenie stredu ovládacieho kolieska

Om man byter öga genom att peka

Om du har ställt in [Anv. pekfunktionen] på [Pekspårning] går det att tillfälligt byta mellan avkänning av höger och vänster öga genom att peka på ansiktet på skärmen.

Peka i kanten på det öga som du vill avkänna på skärmen.

Avkänt öga ändras.

Det går att byta genom att peka när avtryckaren inte hålls nedtryckt.

För att avbryta pekmanövrerna trycker man i mitten på styrratten eller pekar på -ikonen i övre högra hörnet på skärmen.

*Menyskärmsbilderna på den här webbsidan är förenklade för visningsändamål, och motsvarar inte exakt vad som faktiskt visas på kamerans bildskärm.

Observera: Bilderna på denna webbsida används bara som exempel. De är inte riktiga bilder som faktiskt tagits med den här kameran.