(Stillbildstagning) Hur man använder pekfunktionerna för att ta bilder eller flytta skärpeinställningsområdet

Följande funktioner går att aktivera genom att peka under stillbildstagning.

Pekavtryckare

Inställning av kameran

1. [Fokusläge]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → [AF-S], [AF-A], [AF-C] eller [DMF].

2. [Fokusområde]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusområde] → välj [Brett], [Zon], eller [Mitten].

3. [Pekfunktion]

MENU → (Installation) → [Pekfunktion] → [På].

4. [Anv. pekfunktionen]

MENU → (Kamerainst.2) → [Anv. pekfunktionen] → [Pekavtryckare].

5. Peka på ikonen på bildskärmen.

Peka på -ikonen i det övre högra hörnet på skärmen så att märket till vänster om ikonen blir orange.

Guide till hur man använder kameran

Tagning med [Pekavtryckare]-funktionen

För att använda pekavtryckaren, ställ först in punkten [Pekavtryckare] på MENU-skärmen på [På]. Innan du börjar ta bilder, peka på -ikonen i det övre högra hörnet på skärmen så att märket till vänster om ikonen blir orange och pekfunktionerna aktiveras. Observera att pekfunktionerna avaktiveras när man stänger av kameran. Peka på -ikonen innan du börjar ta bilder igen så att märket till vänster om ikonen blir orange.

[Pekavtryckare]-funktionen aktiverad
[Pekavtryckare]-funktionen avaktiverad

* För att avaktivera funktionen pekar man på -ikonen så att märket till vänster om ikonen blir grått.

Kontinuerlig tagning med [Pekavtryckare]-funktionen

I följande fall fortsätter kameran ta bilder kontinuerligt så länge man håller fingret på skärmen.

• När punkten [Matningsläge] är inställd på [Kontinuerlig tagning]
  • När punkten [Scenval] är inställd på [Sport & action]
  • När punkten [Matningsläge] är inställd på [Kontinuerlig gaffling]

Pekfokus

Inställning av kameran

1. [Fokusläge]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → [AF-S], [AF-A], [AF-C] eller [DMF].

2. [Fokusområde]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusområde] → välj [Brett], [Zon], eller [Mitten].

3. [Pekfunktion]

MENU → (Installation) → [Pekfunktion] → [På].

4. [Anv. pekfunktionen]

MENU → (Kamerainst.2) → [Anv. pekfunktionen] → [Pekfokus].

Guide till hur man använder kameran

Skärpeinställningsramen

När punkten [Fokusområde] är inställd på [Brett] eller [Mitten]
  • En skärpeinställningsram tänds på det ställe du pekade på skärmen för att välja skärpeinställningspunkt.
När punkten [Fokusområde] är inställd på [Zon]
  • När du pekar på [Zon]-skärpeinställningsramen i ett läge där den går att flytta, går det att flytta zonen.

Skärpeinställningsramen är redo att flytta.

• Peka på den position som du vill ställa in skärpan på medan du har valt en zon genom att trycka på mittknappen. Skärpeinställningsramen blir mindre och visas vid den position du pekade på.

En zon väljs.

Skärpeinställningsramen blir mindre.

Tips

• När punkten [Fokusområde] är inställd på [Flexibel punkt] eller [Utökad flexib. punkt] kan skärpeinställningsramen flyttas med hjälp av pekfunktionerna.
  • När du har flyttat skärpeinställningsramen håller du avtryckaren halvvägs nedtryckt för att ställa in skärpan.

För att ta en bild

Tryck ner avtryckaren halvvägs. Skärpeinställningsramen blir grön när väl skärpan är inställd på motivet. Om du vill ta en bild i det läget, med skärpan inställd på motivet, så tryck ner avtryckaren helt.

För att avbryta pekfokuseringen trycker man i mitten på styrratten. I bildskärmsläget går det även att peka på -ikonen längs upp till höger på bildskärmen för att avbryta funktionen.

Pekspårning

Inställning av kameran

* När punkten [Motivavkänning] under [St. in ansik./öga AF] är inställd på [Djur] går [Pekspårning]-funktionerna inte att använda.

1. [St. in ansik./öga AF]

MENU → (Kamerainst.1) → [St. in ansik./öga AF] → [Motivavkänning] → [Människa].

2. [Fokusläge]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → [AF-S], [AF-A], eller [AF-C].

3. [Pekfunktion]

MENU → (Installation) → [Pekfunktion] → [På].

4. [Anv. pekfunktionen]

MENU → (Kamerainst.2) → [Anv. pekfunktionen] → [Pekspårning].

Guide till hur man använder kameran

Följningsramsvisning

När punkten [Fokusområde] är inställd på [Brett] eller [Mitten]

En vit ram tänds när man pekar på ett motiv på skärmen och följning är aktiverad. Ramen blir grön när man trycker ner avtryckaren halvvägs och skärpan har ställts in på motivet. Om du vill ta en bild i det läget, med skärpan inställd på motivet, så tryck ner avtryckaren helt.

När punkten [Fokusområde] är inställd på [Zon], [Flexibel punkt], eller [Utökad flexib. punkt]

Tryck på mittknappen på styrratten för att låsa skärpeinställningsramen på plats.

Skärpeinställningsramen låses på plats.
(När [Zon] är valt.)

När man pekar på ett motiv på bildskärmen tänds följningsramen och motivföljningen aktiveras.
När man trycker ner avtryckaren halvvägs ställs skärpan in på motivet och skärpeinställningsramen blir grön. Om man trycker ner avtryckaren helt i det läget tas bilderna med skärpan inställd på motivet.

Följning möjlig
Följning möjlig och skärpan inställd på motivet

Peka på -ikonen eller tryck i mitten på styrratten när du vill avbryta följningen.

*Menyskärmsbilderna på den här webbsidan är förenklade för visningsändamål, och motsvarar inte exakt vad som faktiskt visas på kamerans bildskärm.