Scherpstellen op het gezicht of de ogen van een persoon

Gebruik de volgende functies om automatisch scherp te stellen op gezichten of ogen.

Inst. gez.-/ogen-AF

De camera instellen

1. [Inst. gez.-/ogen-AF]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Gez.-/og.prior. in AF] → [Aan].
    MENU → (Camera- instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Onderwerpherkenn.] → [Mens].
    Kies uw gewenste instelling: [Recht.-/link.oog sel.] of [Wrgv kader gez./og.].

2. [Scherpstelfunctie]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Scherpstelfunctie] → [AF-S], [AF-A] of [AF-C].

3. [Scherpstelgebied]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Scherpstelgebied] → gewenste instelling.

Gids voor het gebruik van de camera

Het scherpstelgebied instellen

Wanneer gezichtsherkenningskaders en scherpstelgebieden elkaar overlappen, kunt u scherpstellen op het gezicht of oog. Op deze manier kunt u omschakelen naar het beste scherpstelgebied in de opnamescène. Bijvoorbeeld, wanneer een [Flexibel punt] van [Scherpstelgebied] een gezichtsherkenningskader overlapt, zoals hieronder afgebeeld, verandert de kleur van het gezichtsherkenningskader van grijs naar wit en kunt u scherpstellen op het gezicht of oog.
* Als [Recht.-/link.oog sel.] niet is ingesteld op [Automatisch], of als u [R.-/l.oogschakelaar] uitvoert met behulp van de customknop, wordt het oogherkenningskader afgebeeld.

Gezicht en oog zijn niet scherpgesteld

Kan scherpstellen op gezicht of oog

[Breed]:
Handig bij onderwerpen die in het rond bewegen of wanneer de positie van gezichten onvoorspelbaar is.
[Zone], [Midden], [Flexibel punt], [Uitgebr. flexibel punt]:
Stel dit in wanneer u van tevoren gaat beslissen hoe de compositie van opnamen gaat worden, of wanneer u gaat scherpstellen op een bepaalde persoon tussen meerdere onderwerpen.

Gezichts- en oogherkenningskaders

Gezichtsherkenningskaders worden weergegeven voor elk gedetecteerd menselijk gezicht, en oogherkenningskaders voor elk gedetecteerd menselijk oog.

* Als [Recht.-/link.oog sel.] niet is ingesteld op [Automatisch], of als u [R.-/l.oogschakelaar] uitvoert met behulp van de customknop, wordt het oogherkenningskader afgebeeld.

Herkenningskaders zijn kleurgecodeerd, zoals hieronder beschreven.

• Grijs: Gezicht of oog wordt gedetecteerd, maar niet beschikbaar voor automatische scherpstelling (omdat het scherpstelgebied en gezicht elkaar niet overlappen)
  • Wit: Automatische scherpstelling is beschikbaar (als u de volgorde van de prioriteit hebt ingesteld in [Gezichtsregistratie], bevinden zich onder de onderwerpen tevens de gezichten die u de hoogste prioriteit hebt gegeven)
  • Roodpaars: Gezichten gerangschikt als tweede of lager in prioriteit in [Gezichtsregistratie]
  • Groen: Gezicht of oog is scherpgesteld (wanneer de ontspanknop tot halverwege is ingedrukt)

Mensen selecteren om scherp te stellen op hun gezicht of ogen

Gezichten selecteren met het scherpstelgebied

U kunt gezichten waarop u wilt scherpstellen selecteren wanneer het scherpstelgebied overlapt met het gezichtsherkenningskader.
* Als [Recht.-/link.oog sel.] niet is ingesteld op [Automatisch], of als u [R.-/l.oogschakelaar] uitvoert met behulp van de customknop, wordt het oogherkenningskader afgebeeld.

Gezichten selecteren door middel van aanraking

U kunt gezichten waarop u wilt scherpstellen door middel van aanraking selecteren wanneer het scherpstelgebied wordt verplaatst zodat het overlapt met het gezichtsherkenningskader. Raak op de monitor het gezichtsherkenningskader aan om het gezicht te selecteren.
* Als [Recht.-/link.oog sel.] niet is ingesteld op [Automatisch], of als u [R.-/l.oogschakelaar] uitvoert met behulp van de customknop, wordt het oogherkenningskader afgebeeld.

Gezichten selecteren door ze te registreren

Gezichten die u van tevoren hebt geregistreerd, krijgen prioriteit wanneer de camera scherpstelt.

MENU → (Camera- instellingen1) → [Gezichtsregistratie] → [Nieuwe registratie] om gezichten te registreren.

MENU → (Camera- instellingen1) → [Prior. gereg. gezicht.] → [Aan] om prioriteit te geven aan geregistreerde gezichten bij het scherpstellen.

Als u meerdere gezichten hebt geregistreerd, kunt u hun prioriteit ten opzichte van elkaar instellen via MENU → (Camera- instellingen1) → [Gezichtsregistratie] → [Volgorde wijzigen].

Helpgids voor deze camera

Het oog veranderen dat moet worden gedetecteerd

Welk oog moet worden gedetecteerd (links of rechts) wordt van tevoren ingesteld in MENU → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Recht.-/link.oog sel.], maar u kunt ook als volgt van oog veranderen.

Veranderen met een customknop toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar]

* Bediening van [R.-/l.oogschakelaar] is mogelijk wanneer u niet de ontspanknop tot halverwege ingedrukt houdt.

Als u [Recht.-/link.oog sel.] hebt ingesteld op [Rechteroog] of [Linkeroog], kan het oog dat moet worden gedetecteerd worden veranderd tussen links en rechts elke keer wanneer u op de customknop drukt die is toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar].

Als u [Recht.-/link.oog sel.] hebt ingesteld op [Automatisch], kan het oog dat moet worden gedetecteerd tijdelijk worden veranderd tussen links en rechts door op de customknop te drukken die is toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar].

Opmerking

Eén van de volgende handelingen zal de tijdelijke rechts/links selectie annuleren wanneer [Recht.-/link.oog sel.] is ingesteld op [Automatisch]. De camera keert dan terug naar de automatische oogdetectie.

• Loslaten van de ontspanknop nadat deze half ingedrukt is gehouden
  • Niet drukken op een customknop die is toegewezen aan [AF aan] of [AF op de ogen]
  • Drukken op de MENU-knop
  • Drukken op het midden van het besturingswiel
Veranderen door middel van aanraking

Als u [Fnct van aanraakfnct] hebt ingesteld op [Aanraakvolgen], kan het te detecteren oog worden omgeschakeld tussen links en rechts door de omtrek van een oog aan te raken op de monitor.

Raak de omtrek van het oog dat u wilt detecteren aan op de monitor.

Het te detecteren oog schakelt om.

Omschakelen door middel van aanraken is mogelijk wanneer u niet de ontspanknop tot halverwege ingedrukt houdt.

Om aanraakbedieningen te annuleren, drukt u op het midden van het besturingswiel of raakt u het pictogram aan rechtsboven op de monitor.

De gezichtsherkenningskaders verbergen

De gezichtsherkenningskaders altijd verbergen

MENU → (Camera-instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Wrgv kader gez./og.] → [Uit].

Het groene gezichtsherkenningskader laten verdwijnen na een bepaalde tijdsduur nadat is scherpgesteld op het gezicht/de ogen

MENU → (Camera- instellingen1) → [Auto Uitsch. AF-geb.] → [Aan].

Helpgids voor deze camera

AF op de ogen

De camera instellen

1. Eigen toets

Nadat u MENU → (Camera- instellingen2) → [Stilstaande beeldenEigen toets] hebt geselecteerd, selecteert u [AF op de ogen] voor de knop om toe te wijzen.

2. [Inst. gez.-/ogen-AF]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Onderwerpherkenn.] → [Mens].

3. [Scherpstelfunctie]

MENU → (Camera- instellingen1) → [Scherpstelfunctie] → [AF-S], [AF-A] of [AF-C].

Gids voor het gebruik van de camera

Oogherkenningskaders

Een groen automatische-scherpstelkader wordt afgebeeld wanneer een oog is gedetecteerd nadat u op de customknop hebt gedrukt die is toegewezen aan [AF op de ogen]. Als de ogen niet kunnen worden gedetecteerd, kan in plaats daarvan het gezichtsherkenningskader worden afgebeeld. In dat geval kunt u proberen het oogherkenningskader weer af te beelden door in te zoomen op het gezicht.

Scherpstellen aan de hand van de beweging van het onderwerp

De [Scherpstelfunctie] instelling aanpassen aan de beweging van het onderwerp.

[AF-S]

Vergrendelt de scherpstelling zodra het onderwerp is scherpgesteld nadat u op de customknop hebt gedrukt die is toegewezen aan [AF op de ogen]. Aanbevolen voor stationaire onderwerpen.

[AF-A]

Schakelt automatisch om tussen [AF-S] en [AF-C] als reactie op beweging van het onderwerp.

[AF-C]

Maakt continu scherpstellen mogelijk door u de customknop ingedrukt te houden die is toegewezen aan [AF op de ogen]. Aanbevolen voor bewegende onderwerpen.

Scherpstellen op een gezicht of oog nadat het gezicht van een persoon is geselecteerd

Door van tevoren gezichten te registreren, kunt u ze prioriteit geven bij het scherpstellen van de camera.

MENU → (Camera- instellingen1) → [Gezichtsregistratie] → [Nieuwe registratie] om gezichten te registreren.

MENU → (Camera- instellingen1) → [Prior. gereg. gezicht.] → [Aan] om prioriteit te geven aan geregistreerde gezichten bij het scherpstellen.

Als u meerdere gezichten hebt geregistreerd, kunt u hun prioriteit ten opzichte van elkaar instellen via MENU → (Camera- instellingen1) → [Gezichtsregistratie] → [Volgorde wijzigen].

Helpgids voor deze camera

Het oog veranderen dat moet worden gedetecteerd

Welk oog moet worden gedetecteerd (links of rechts) wordt van tevoren ingesteld in MENU → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Recht.-/link.oog sel.], maar u kunt ook als volgt van oog veranderen.

Veranderen met een customknop toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar]

* Bediening van [R.-/l.oogschakelaar] is mogelijk wanneer u niet op de customknop drukt die is toegewezen aan [AF op de ogen].

Als u [Recht.-/link.oog sel.] hebt ingesteld op [Rechteroog] of [Linkeroog], kan het oog dat moet worden gedetecteerd worden veranderd tussen links en rechts elke keer wanneer u op de customknop drukt die is toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar].

Als u [Recht.-/link.oog sel.] hebt ingesteld op [Automatisch], kan het oog dat moet worden gedetecteerd tijdelijk worden veranderd tussen links en rechts door op de customknop te drukken die is toegewezen aan [R.-/l.oogschakelaar].

Opmerking

Eén van de volgende handelingen zal de tijdelijke rechts/links selectie annuleren wanneer [Recht.-/link.oog sel.] is ingesteld op [Automatisch]. De camera keert dan terug naar de automatische oogdetectie.

• Loslaten van de ontspanknop nadat deze half ingedrukt is gehouden
  • Niet drukken op een customknop die is toegewezen aan [AF aan] of [AF op de ogen]
  • Drukken op de MENU-knop
  • Drukken op het midden van het besturingswiel

De gezichtsherkenningskaders verbergen

De gezichtsherkenningskaders altijd verbergen

MENU → (Camera-instellingen1) → [Inst. gez.-/ogen-AF] → [Wrgv kader gez./og.] → [Uit].

Het groene gezichtsherkenningskader laten verdwijnen na een bepaalde tijdsduur nadat is scherpgesteld op het gezicht/de ogen

MENU → (Camera- instellingen1) → [Auto Uitsch. AF-geb.] → [Aan].

Helpgids voor deze camera

*De afbeeldingen van het menuscherm op deze webpagina zijn vereenvoudigd voor weergavedoeleinden en geven de werkelijke schermweergave van de camera dus niet exact weer.