2.2. Bildimport via USB-masslagringsanslutning

Kameran ansluts som en masslagringsenhet via en USB-kabel. Beroende på smartphonen kan det behövas en annan kabel eller tillvägagångssättet vara annorlunda.

2.2.1 Android

För att kunna använda USB-masslagringsanslutning måste enheten uppfylla följande krav.

• Modell med stöd för USB-värdfunktion, USB-C och Mass Storage Class.
  • Minneskort på 64 GB eller däröver måste vara formaterade i exFAT-format.
  • Det kan hända att funktionen inte går att använda på smartphones som inte är kompatibla med microSDXC.
  • Se sidan “Verifierade mobila enheter“ för en lista över kompatibla mobila enheter.

Att observera angående bildimport

• Bilder som importeras via USB-anslutning lagras alltid i internminnet.

Uttag och kablar

• Anslut kabeln till USB Type-C-uttaget eller multi/mikro-USB-uttaget på kameran.
  • Du kan även sätta i ett SD-kort med bilder i en SD-kortläsare, ansluta SD-kortläsaren till smartphonen, och importera bilderna.
  1. Välj MENU [] > [Import Guide] > [Import wiredly] (Trådbunden import) > [USB mass storage connection] (USB-masslagringsanslutning)
  2. Sätt i ett SD-kort i fack 1 i kameran och ta en eller flera bilder.
    • Transfer & Tagging upptäcker inte SD-kort i fack 2.
  3. Gör följande inställningar från kameramenyn.

Om du använder ILCE-1/9M3/7SM3
    Kontrollera först att kameran inte är ansluten till en smartphone.

• (Nätverk) > [Ans./Fjärrtagn.] > [Fjärrtagningsfunk.] > [Fjärrtagning] > [Av]
    • (Installation) > [USB-ansl.läge] > [Massmin(MSC)]
    • (Installation) > [USB LUN-inställn.] > [Enkelt]
    • (Installation) > [USB-strömförsörjn.] > [Av]

Om du använder ILCE-7RM5/7CR/7CM2/7M4
    Kontrollera först att kameran inte är ansluten till en smartphone.

• (Nätverk) > [Ans./Fjärrdator] > [Fjärrdatorfunktion] > [Fjärrdator] > [Av]
    • (Installation) > [USB-ansl.läge] > [Massmin(MSC)]
    • (Installation) > [USB LUN-inställn.] > [Enkelt]
    • (Installation) > [USB-strömförsörjn.] > [Av]

Om du använder någon annan kamera

• (Nätverk) > [Ktrl m Smartphone] > [Av]
    • (Installation) > [USB-anslutning] > [Massminne]
    • (Installation) > [USB LUN-inställn.] > [Enkelt]
    • (Installation) > [USB-strömförsörjn.] > [Av]
  4. Anslut kameran och smartphonen via en USB-kabel.
  5. Välj minneskortet [USB-enhet (Sony)]* i kameran.

* Texten kan vara annorlunda beroende på smartphonens modell.

• När innehållet på minneskortet visas på nedanstående sätt, så antingen tillåt åtkomst utan att gå vidare till djupare nivåer, eller tryck på [VÄLJ].
  6. Konfigurera inställningarna för USB-masslagringsimport på nedanstående sätt.
    • Med standardinställningarna kommer endast skyddade bilder att överföras automatiskt.
    • Följande anslutningar går att använda med hjälp av [] > [Setting] > [Import] på menyn
      USB-import
      • [Auto Import] : På eller av.
      • [Import Target] : [All Images (Alla bilder)] eller [Some Images (Somliga bilder)] *

* Om du valde [Some Images (Somliga bilder)], så välj [Protected (Skyddade)] eller [Voice Memo Attached (Med röstmemo)]. Om båda alternativen är valda importeras bilder för vilka något av dem gäller.

För att se USB-anslutningstillståndet
      • 1
        • Kameran ej ansluten
        • Blinkar när kameran ansluts och under bildimport
      • 2Tryck här för att byta överföringsmetod.。
  7. Genom att stänga av [Auto Import] under [USB Import] kan du välja vilka bilder som ska importeras på nedanstående sätt.

När väl anslutningen har upprättats visas följande skärm.

A Bocka för den här rutan för att bara visa bilder som är skyddade på kameran
    B Vit bakgrund Bild som inte har importerats ännu
    C Svart bakgrund Redan importerad bild
    D(Svart pil) Bild som väntar på att importeras
    E(Grön pil) Bild som håller på att importeras från kameran till smartphonen
    F Bild som inte kommer att importeras *1
    G Bild som är skyddad på kameran *2

*1 Denna ikon visas under bilder när Auto Import (Auto-import)-inställningen är avstängd, eller under bilder som inte är skyddade på kameran när inställningen är [Only Protected].

*2 Denna ikon visas under bilder som är skyddade på kamerans minneskort. Skyddsinställningarna som är inställda på kameran gäller inte när bilderna importeras till Transfer & Tagging.

Välj bilden som ska importeras och klicka på [Import] längst ned till höger på skärmen. För att välja flera bilder trycker man längre på varje bild.

Observera:

• Undvik att redigera bildernas namn på minneskortet, t.ex. på en dator.
    • Om det finns många bilder på minneskortet kan det ta lång tid att lägga till bildtexter eller utföra FTP-uppladdning. Öppna i så fall [Setting]-menyn i appen och ställ in [Import Target] på [Only Protected Images], eller stäng av [Auto Import] på [USB import].
    • Om man öppnar någon annan app eller låser apparaten medan flera bilder är valda, väljs de bort.

2.2.2. iPhone/iPad

För att kunna använda USB-masslagringsanslutning måste enheten uppfylla följande krav.

• Om du vill ansluta kameran till Lightning-uttaget på din iPhone eller iPad, så koppla först ihop kamerans USB Type-C-uttag eller multi/mikro-USB-uttag med en Lightning till USB 3-kameraadapter från Apple. Kameran upptäcks inte om den ansluts direkt.
  • Om din iPad har ett USB Type-C-uttag kan du använda en Type-C till Type-C-kabel för att ansluta den till kameran. ILCE-9 har inget USB Type-C-uttag så du måste använda en USB-C till USB-adapter från Apple.
  • Du kan även sätta i ett SD-kort med bilder i en SD-kortläsare, ansluta SD-kortläsaren till din iPhone, och importera bilderna.

Att observera angående bildimport

• HEIF-bilder går inte att importera.
  • För bilder med röstmemon importeras bilderna men inte deras röstmemodata.
  1. Välj MENU [] > [Import Guide] > [Import wiredly] (Trådbunden import) > [USB mass storage connection] (USB-masslagringsanslutning) > [Import från kameran].
  2. Sätt i ett SD-kort i fack 1 i kameran och ta en eller flera bilder.
    • Transfer & Tagging upptäcker inte SD-kort i fack 2.
  3. Gör följande inställningar från kameramenyn.

Om du använder ILCE-1/9M3/7SM3
    Kontrollera först att kameran inte är ansluten till en smartphone.

• (Nätverk) > [Ans./Fjärrtagn.] > [Fjärrtagningsfunk.] > [Fjärrtagning] > [Av]
    • (Installation) > [USB-ansl.läge] > [Massmin(MSC)]
    • (Installation) > [USB LUN-inställn.] > [Enkelt]
    • (Installation) > [USB-strömförsörjn.] > [Av]

Om du använder ILCE-7RM5/7CR/7CM2/7M4
    Kontrollera först att kameran inte är ansluten till en smartphone.

• (Nätverk) > [Ans./Fjärrdator] > [Fjärrdatorfunktion] > [Fjärrdator] > [Av]
    • (Installation) > [USB-ansl.läge] > [Massmin(MSC)]
    • (Installation) > [USB LUN-inställn.] > [Enkelt]
    • (Installation) > [USB-strömförsörjn.] > [Av]

Om du använder någon annan kamera

• (Nätverk) > [Ktrl m Smartphone] > [Av]
    • (Installation) > [USB-anslutning] > [Massminne]
    • (Installation) > [USB LUN-inställn.] > [Enkelt]
    • (Installation) > [USB-strömförsörjn.] > [Av]
  4. Anslut kameran och smartphonen via en USB-kabel.
    • Den allra första gången kameran ansluts visas ett meddelande om åtkomsttillstånd som behöver godkännas. Om du inte godkänner vid denna tidpunkt behöver du göra det via [Inställningar] på din iPhone/iPad senare. (Välj [Inställningar] → [Integritet] → [Filer och mappar] → [Transfer] → PÅ på din iPhone/iPad.)
  5. När meddelandet [Connected to the camera. Select an operation.] visas, så välj [Manual import] för att importera bilder eller [Camera connection settings] om du vill ändra inställningarna.
    • Om du vill importera bilder manuellt, så gå vidare till steg 6 nedan.
    Camera connection settings (Kameraanslutningsinställningar)
    • Behavior when a camera is connected (Vad som ska hända när en kamera ansluts)
      • Display a dialog (Visa en dialogruta) (standardinställningen): När en kamera ansluts visas en dialogruta.
      • Auto Import (Autoimport): Oimporterade bilder bland de bilder som uppfyller villkoren som är angivna under [Auto import settings] importeras automatiskt.
      • Do nothing (Gör ingenting): Inget händer när en kamera ansluts.
    • Auto import settings (Autoimportinställningar)
      • Du kan välja att automatiskt importera antingen alla foton (standardinställningen) eller enbart skyddade bilder.
    För att se USB-anslutningstillståndet
    • 1
      • Kameran ej ansluten
      • Blinkar när kameran ansluts och under bildimport
    • 2Tryck här för att byta överföringsmetod.
  6. För att importera manuellt väljer du de bilder som du vill importera och trycker på [Import].
    • Om du väljer [Import unimported images] kan du ange villkor som t.ex.oimporterade bilder eller den tidsperiod under vilken bilderna är tagna.
    • Om du väljer [Only Protected] importeras bara skyddade bilder.