ZV-1F

Ändring av exponeringsläget

Det går att byta exponeringsläge för att styra exponeringen i förhållande till tagningsändamålet eller mängden ljus i scenen. Bakgrundssuddigheten och ljusstyrkan går att justera vid både stillbildstagning och filminspelning.

Tagningsläge

Inställning av kameran

Inställning av tagningsläget för filminspelning

1. Stillbild/film/S&Q-knapp

Tryck på stillbild/film/S&Q-knappen (A) för att välja filminspelningsläget.
    Ikonen (filminspelningsläge) visas längst upp till vänster på skärmen.

2. [Fotoläge]

MENU → (Tagning) → [Tagningsläge] → [Fotoläge] → önskat tagningsläge.

(Intelligent auto)

• Kameran fotograferar med automatik.

(Autoprogram)

• Används för att ta bilder med exponeringen automatiskt inställd (både slutartiden och bländarvärdet).

(Bländarprioritet)

• Används för att filma med bländaren inställd för hand.
    • Det går att ta bilder genom att justera bländaren för att ändra skärpedjupet, eller för att göra bakgrunden suddigare.
    • Vrid på styrratten för att välja önskat bländarvärde (F-värde).
      Med lägre bländarvärde blir motivet skarpt, medan föremål framför och bakom motivet blir suddiga.
      Med högre bländarvärde blir både motivet, förgrunden och bakgrunden skarpa.

(Slutarprioritet)

• Används för att filma med slutartiden inställd för hand.
    • Det går att uttrycka rörelsen hos ett rörligt motiv på olika sätt genom att ändra slutartiden, och t.ex. frysa motivet mitt i en rörelse genom att använda en snabb slutartid, eller skapa ett spår efter motivet genom att använda en lång slutartid.
    • Vrid på styrratten för att välja önskad slutartid.

(Manuell expon.)

• Används för att ta stillbilder med önskad exponering genom att justera exponeringen (både slutartiden och bländarvärdet).
    • Tryck nedtill på styrratten för att välja slutartiden eller bländarvärdet, och vrid sedan på styrratten för att ställa in önskat värde.

Relaterad kamerahjälpguide

Inställning av tagningsläget för slow motion/quick motion-filminspelning

1. Stillbild/film/S&Q-knapp

Tryck på stillbild/film/S&Q-knappen (A) för att gå över till slow motion/quick motion-inspelningsläget.
    Ikonen (slow motion/quick motion-inspelningsläge) visas längst upp till vänster på skärmen.

2. [Fotoläge]

MENU → (Tagning) → [Tagningsläge] → [Fotoläge] → önskad inställning.

(Intelligent auto)

• Kameran fotograferar med automatik.

(Autoprogram)

• Används för att ta bilder med exponeringen automatiskt inställd (både slutartiden och bländarvärdet).

(Bländarprioritet)

• Används för att filma med bländaren inställd för hand.
    • Det går att ta bilder genom att justera bländaren för att ändra skärpedjupet, eller för att göra bakgrunden suddigare.
    • Vrid på styrratten för att välja önskat bländarvärde (F-värde).
      Med lägre bländarvärde blir motivet skarpt, medan föremål framför och bakom motivet blir suddiga.
      Med högre bländarvärde blir både motivet, förgrunden och bakgrunden skarpa.

(Slutarprioritet)

• Används för att filma med slutartiden inställd för hand.
    • Det går att uttrycka rörelsen hos ett rörligt motiv på olika sätt genom att ändra slutartiden, och t.ex. frysa motivet mitt i en rörelse genom att använda en snabb slutartid, eller skapa ett spår efter motivet genom att använda en lång slutartid.
    • Vrid på styrratten för att välja önskad slutartid.

(Manuell expon.)

• Används för att ta stillbilder med önskad exponering genom att justera exponeringen (både slutartiden och bländarvärdet).
    • Tryck nedtill på styrratten för att välja slutartiden eller bländarvärdet, och vrid sedan på styrratten för att ställa in önskat värde.

Relaterad kamerahjälpguide

Inställning av läget för filminspelning

1. Stillbild/film/S&Q-knapp

Tryck på stillbild/film/S&Q-knappen (A) för att välja stillbildstagningsläget.
    Ikonen (stillbildstagningsläge) visas längst upp till vänster på skärmen.

2. [Fotoläge]

MENU → (Tagning) → [Tagningsläge] → [Fotoläge] → önskad inställning.

(Intelligent auto)

• Kameran fotograferar med automatik.

(Autoprogram)

• Kameran ställer automatiskt in exponeringen (både slutartiden och bländaren), men du kan själv ändra [ISO]-värdet och andra tagningsfunktionen som du vill.
    • Kombinationen av slutartid och bländare (F-värde) kan ändras utan att ändra det inställda exponeringsvärdet som ställts in av kameran.
      Vrid på styrratten för att välja bländar- och slutartidskombination.

(Bländarprioritet)

• Används för att justera bländaren och ta bilder när man vill göra bakgrunden suddig, m.m.
    • Det går att ta bilder genom att justera bländaren för att ändra skärpedjupet, eller för att göra bakgrunden suddigare.
    • Vrid på styrratten för att välja önskat bländarvärde (F-värde).
      Med lägre bländarvärde blir motivet skarpt, medan föremål framför och bakom motivet blir suddiga.
      Med högre bländarvärde blir både motivet, förgrunden och bakgrunden skarpa.

(Slutarprioritet)

• Används för att ta bilder på motiv som rör sig snabbt osv. genom att ställa in slutartiden för hand.
    • Det går att uttrycka rörelsen hos ett rörligt motiv på olika sätt genom att ändra slutartiden, och t.ex. frysa motivet mitt i en rörelse genom att använda en snabb slutartid, eller skapa ett spår efter motivet genom att använda en lång slutartid.
    • Vrid på styrratten för att välja önskad slutartid.

(Manuell expon.)

• Används för att ta stillbilder med önskad exponering genom att justera exponeringen (både slutartiden och bländarvärdet).
    • Tryck nedtill på styrratten för att välja slutartiden eller bländarvärdet, och vrid sedan på styrratten för att ställa in önskat värde.

*Menyskärmsbilderna på den här webbsidan är förenklade för visningsändamål, och motsvarar inte exakt vad som faktiskt visas på kamerans bildskärm.

Förberedelser och grundläggande funktioner