Fokusera automatiskt på ett motiv

Använd följande funktioner för att hjälpa dig ställa in skärpan automatiskt.

Tips

När du tar bilder med hjälp av bildskärmen kan du ange var autofokusen ska ställa in skärpan och ta bilder genom att peka på ett visst ställe på skärmen.

Fokusläge

Inställning av kameran

Tryck på stillbild/film/S&Q-knappen för att välja tagningsläget för stillbilder.
Ikonen visas längst upp till vänster på bildskärmen i tagningsläget för stillbilder.

[Fokusläge]

MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → Välj önskad inställning bland alternativen [Enbilds-AF], [Automatisk AF] och [Kontinuerlig AF].

Guide till hur man använder kameran

Skärpeinställning baserad på hur motivet rör sig

Ställ in punkten [Fokusläge] efter hur motivet rör sig.

[Enbilds-AF]
Skärpan låses när den väl har ställts in på motivet när du har tryckt ner avtryckaren halvvägs. Detta läge rekommenderas för landskap eller andra bilder med stillastående motiv.
[Automatisk AF]

Kameran bedömer när den ska växla mellan [Enbilds-AF] och [Kontinuerlig AF] beroende på hur motivet rör sig.
När avtryckaren trycks ned halvvägs låser kameran skärpeinställningen om den bedömer att motivet inte rör sig eller fortsätter att ställa in skärpan kontinuerligt om motivet rör sig. Vid kontinuerlig tagning fotograferar kameran automatiskt med [Kontinuerlig AF] från och med den andra bilden.

[Kontinuerlig AF]
Skärpan hålls inställd på motivet så länge man håller avtryckaren halvvägs nedtryckt. Detta läge rekommenderas för rörliga motiv som sportscener eller djur.
I [Kontinuerlig AF]-läget hörs inget pipljud när kameran ställer in skärpan.

Relaterad kamerahjälpguide

Fokusområde

Inställning av kameran

Tryck på stillbild/film/S&Q-knappen för att välja tagningsläget för stillbilder.
Ikonen visas längst upp till vänster på bildskärmen i tagningsläget för stillbilder.

[Fokusområde]

MENU→ (Kamerainst.1) →[Fokusområde] → önskad inställning.

Relaterad kamerahjälpguide

Guide till hur man använder kameran

Fokusområde

Välj det lämpligaste skärpeinställningsområdet i förhållande till motivets position eller storlek.

Endast [Brett], [Zon], [Flexibel punkt: L], [Spårning: Zon] och [Spårning: Flexibel punkt L] visas som alternativ i standardinställningarna. För att välja andra typer av skärpeinställningsområden markerar du de skärpeinställningsområden som du vill använda med [Begr. av fokusomr.]-funktionen.

[Brett]
Skärpan ställs in på motiv över hela skärmen. Detta läge är effektivt för motiv som rör sig oregelbundet som barn, djur eller idrottare.
När man trycker ner avtryckaren halvvägs i stillbildstagningsläget tänds en grön ram runt det område som skärpan är inställd på.
[Zon]
Skärpan ställs automatiskt in inom valt skärpeinställningsområde på skärmen. I [Zon]-läget delas skärmen in i nio skärpeinställningsområden, vilket är effektivt när man vill ställa in skärpan på ett rörligt motiv inom ett visst område.
[Mitten]
Skärpan ställs in på motiv i mitten på skärmen. Detta läge är effektivt när det används tillsammans med skärpelåset för att ta bilder med önskad komposition.
[Flexibel punkt] [Utökad flexib. punkt]
Skärpan ställs in på mycket små motiv eller snäva områden inom en ram som går att flytta runt fritt på skärmen. Välj en liten, mellanstor eller stor skärpeinställningsram. Med [Utökad flexib. punkt] utökas skärpeinställningsområdet runt [Flexibel punkt] om det inte går att ställa in skärpan inom valt område.
[Spårning]
När avtryckaren trycks ned halvvägs och hålls kvar i det läget följer kameran motivet inom det valda autofokusområdet. Denna inställning går bara att välja när skärpeinställningssättet är inställt på [Kontinuerlig AF].
Relaterad kamerahjälpguide

Välj fokusområde baserat på motivets storlek på skärmen

Använd motivets storlek på skärmen som ett grovt riktmärke för att fastställa storleken på fokusområdet, till exempel [Flexibel punkt].

För [Flexibel punkt] ska motivet vara tillräckligt stort för att täcka hela fokusområdet (som riktlinje). Om du håller motivet i den här storleken förhindrar det att fokus flyttas mot bakgrunden.

För [Utökad flexib. punkt] ska fokusområdet inklusive det utökade området nästan överlappa motivet (som riktlinje).

Även vid fotografering av samma skridskoåkningsmotiv styrs det optimala fokusområdet av motivets storlek på skärmen.

[Flexibel punkt: M] Vi rekommenderar att du fokuserar på motivets (skridskoåkarens) ansikte. Om den ställs in på [Zon] kan det hända att andra bildinslag, t.ex. linjemarkeringar på skridskobanan, hamnar i fokusområdet och att kameran fokuserar på dessa i stället för på skridskoåkaren.

Om du vill fotografera ett motiv som rör sig snabbt med en lång brännvidd kan du prova att använda en bredare inställning som exempelvis [Zon].

För att snabbt växla till skärpeinställningsområden som används ofta

För att snabbt kunna växla till de skärpeinställningsområden som du använder oftast behöver du först välja de områdena med [Begr. av fokusomr.]. Genom att tilldela [Växla fokusområde]-funktionen till en specialknapp kan du växla till de andra skärpeinställningsområden du har valt i tur och ordning genom att trycka på den knappen.

Inställning av kameran
  • MENU → (Kamerainst.1) → [Begr. av fokusomr.] → bocka för de skärpeinställningsområden du vill använda, och välj sedan [OK].

• Välj först MENU → (Kamerainst.2) → [StillbildSpec.knapp], och välj därefter [Växla fokusområde] för den knapp du vill använda.

Flyttning av skärpeinställningsramen

Om [Fokusområde] är inställd på [Zon], [Flexibel punkt], [Utökad flexib. punkt], [Spårning: Zon], [Spårning: Flexibel punkt] eller [Spårning: Utökad flexib. punkt], visas trianglarna ovanför, under, till vänster och till höger om fokusramen. Fokusramarna kan flyttas med ovansidan/undersidan/vänster sida/höger sida av styrratten.

Fokusramen är klar att flyttas (när [Flexibel punkt] är valt)

Om du vill centrera fokusramen på skärmen trycker du på -knappen (radera).

Skärpeinställningsram uppe till vänster

Skärpeinställningsramen flyttas till mitten

Tryck på mittknappen för att låsa fokusramens position.

Fokusramen är låst (när [Flexibel punkt] är valt)

Ställ antingen in punkten [Fokusområde] på [Zon], [Flexibel punkt] eller [Utökad flexib. punkt] igen, eller använd specialknappen som du har tilldelat [Fokusstandard]-funktionen till. När du väl har tilldelat [Fokusstandard]-funktionen till en specialknapp kan du flytta skärpeinställningsramen helt enkelt genom att trycka på den specialknappen.

Tips

Du kan välja var skärpan ska ställas in genom att peka på skärmen.

*Menyskärmsbilderna på den här webbsidan är förenklade för visningsändamål, och motsvarar inte exakt vad som faktiskt visas på kamerans bildskärm.