Ställa in autofokushastighet och följningskänslighet

Genom att justera inställningsvärdena för [AF-övergångsha.] och [Käns. AF-objektb.] kan autofokus styras mer noggrant.

[AF-övergångsha.]

Fokushastigheten kan väljas under pågående filminspelning. Med funktionen kan skärpan ställas in på ett motiv snabbt eller smidigt.
Fokushastigheten kan ändras utan att det påverkar följningen av ett motiv negativt.

Bild av skärpeinställning med inställningen [AF-övergångsha.]

Tid tills skärpan flyttas till motiv B när autofokus har startats

• Du kan ställa in [AF-övergångsha.] på sju nivåer, från [7 (Snabb)] till [1 (Långsam)].
  • [7 (Snabb)]: Detta läge är användbart om du vill ställa in skärpan på ett motiv snabbare.
  • [1 (Långsam)]: Detta läge är användbart när du vill ställa in skärpan på ett motiv på ett smidigare sätt.
  • Standardinställningen är [7 (Snabb)].

[Käns. AF-objektb.]

Känsligheten med vilken skärpan hålls inställd på ett motiv kan väljas under pågående filminspelning. Med denna funktion kan du hålla skärpan inställd på ett visst mål utan att den påverkas av andra motiv eller fotografera flera motiv på olika avstånd och smidigt ändra skärpan från ett motiv till ett annat.
Känsligheten med vilken skärpan hålls inställd på ett motiv kan ändras utan att det påverkar följningen av ett motiv.

Bild av skärpeinställning med [Käns. AF-objektb.]

Tid tills autofokus startas efter att motiv B identifieras

• Du kan välja mellan fem nivåer för [Käns. AF-objektb.], från [5(Känslig)] till [1(Låst)].
  • [5(Känslig)]: Detta läge är användbart vid tagning av motiv som rör sig snabbt eller vid tagning av flera motiv med kontinuerlig ändring av skärpan från ett motiv till ett annat.
  • [1(Låst)]: Detta läge är användbart när du vill att skärpan ska vara stabil eller när du vill hålla skärpan inställd på ett visst mål utan att den påverkas av andra motiv.
  • Standardinställningen är [5(Känslig)].

Inställning av kameran

Tryck på stillbild/film/S&Q-knappen för att välja filminspelningsläget.
Ikonen visas längst upp till vänster på bildskärmen i filminspelningsläget.

1. [AF-övergångsha.]

MENU → (Kamerainst.2) → [AF-övergångsha.] → önskad inställning.

2. [Käns. AF-objektb.]

MENU → (Kamerainst.2) →[Käns. AF-objektb.] → önskad inställning.

Guide till hur man använder kameran

Om du ställer in båda alternativen [AF-övergångsha.] och [Käns. AF-objektb.] kan du styra autofokus mer noggrant i följande tagningsscener.

Ställa in skärpan på ett visst mål smidigt

Inställningsexempel

• MENU → (Kamerainst.2) → [AF-övergångsha.] → [7 (Snabb)]
  • MENU → (Kamerainst.2) →[Käns. AF-objektb.] → [5(Känslig)]
  • MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → [Kontinuerlig AF].
  • MENU→ (Kamerainst.1) → [Fokusområde] → Ställ in [Fokusområde] på [Utökad flexib. punkt].

Under tagning

• #N/A
  • #N/A
  • #N/A

Håller skärpan på ett visst mål utan att påverkas av andra motiv

Inställningsexempel

• MENU→ (Kamerainst.2) → [AF-övergångsha.] → [1 (Långsam)]
  • MENU→ (Kamerainst.2) → [Käns. AF-objektb.] → [1(Låst)]
  • MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → [Kontinuerlig AF].
  • MENU→ (Kamerainst.1) → [Fokusområde] → Ställ in [Fokusområde] på [Zon].

Under tagning

• #N/A
  • Kameran panorerar för att följa motivet.
  • Till höger kommer ett träd mellan kameran och motivet.
  • Kameran ställer inte direkt in skärpan på trädet, även om det befinner sig inom skärpeinställningsområdet.
  • #N/A

Ställa in skärpan på en persons öga med önskad hastighet

När du håller ned den specialknapp som är tilldelad till [Ögon-AF] ställer kameran först in skärpan på ett öga med den hastighet som ställs in som [AF-övergångsha.] och behåller sedan kontinuerligt skärpan på motivet.

Inställningsexempel

• MENU → (Kamerainst.2) → [AF-övergångsha.] → önskad inställning.
  • MENU → (Kamerainst.2) →[Käns. AF-objektb.] → önskad inställning.
  • MENU→ (Kamerainst.2) → [Spec.knapp] → Ställ in [Ögon-AF] på den knapp du vill tilldela den här funktionen till.
  • MENU→ (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → önskad inställning
  • MENU→ (Kamerainst.1) →[Fokusområde] → önskad inställning.

Under tagning

Använda [Kontinuerlig AF]

• Hastighetsinställning som ska användas tills skärpan är inställd på ögat efter att du har tryckt på specialknappen som är tilldelad till [Ögon-AF]:
    Hastighetsinställning för [AF-övergångsha.].
  • Fokusposition efter att du släppt specialknappen som tilldelats till [Ögon-AF]:
    Återgår till fokuspositionen i inställningen [Fokusområde] med de inställda värdena för [AF-övergångsha.] och [Käns. AF-objektb.].

Använda [Manuellt fokus]

• Hastighetsinställning som ska användas tills skärpan är inställd på ögat efter att du har tryckt på specialknappen som är tilldelad till [Ögon-AF]:
    Hastighetsinställning för [AF-övergångsha.].
  • [Fokusområde]:
    När du trycker på en specialknapp växlar fokusläget till [Kontinuerlig AF] och när du släpper specialknappen återgår fokusläget till [Manuellt fokus].
  • Fokusposition efter att du släppt specialknappen som tilldelats till [Ögon-AF]:
    Behåller fokuspositionen när du släpper en specialknapp.

Ställa in skärpan på ett motiv du pekat på med önskad hastighet

När du pekar på ett motiv på bildskärmen ställer kameran in skärpan på motivet med den hastighet som ställts in som [AF-övergångsha.].

Inställningsexempel

• MENU → (Kamerainst.2) → [AF-övergångsha.] → önskad inställning.
  • MENU → (Kamerainst.2) →[Käns. AF-objektb.] → önskad inställning.
  • MENU→ (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → önskad inställning
  • MENU→ (Kamerainst.1) →[Fokusområde] → önskad inställning.
  • MENU→ (Installation) → [Pekfunktion] → [På]
  • När [Fokusläge] är inställt på [Kontinuerlig AF] ska följande inställningar göras:
    MENU→ (Kamerainst.2) → [Anv. pekfunktionen] → [Pekfokus]

Under tagning

Använda [Kontinuerlig AF]

Om [Fokusområde] är inställd på [Brett], [Zon] eller [Mitten] (punktfokus)

• Hastighetsinställning som ska användas tills skärpan är inställd på ett motiv efter att du pekat på motivet på bildskärmen:
    Hastighetsinställning för [AF-övergångsha.].
  • [Fokusläge]:
    Fokusläget växlar till [Manuellt fokus] när skärpan ställts in på motivet och skärpan kan justeras med skärpeinställningsringen. När punktfokusläget avbryts ändras fokusläget tillbaka till [Kontinuerlig AF].
  • Fokusposition när punktfokusläget avbryts:
    Återgår till fokuspositionen i inställningen [Fokusområde] med de inställda värdena för [AF-övergångsha.] och [Käns. AF-objektb.].

Om [Fokusområde] är inställd på [Flexibel punkt] eller [Utökad flexib. punkt]

• Inställningar för hastighet och känslighet som ska användas tills skärpan är inställd på motivet efter att du pekat på motivet på bildskärmen:
    Hastighet och känslighet som ställs in med [AF-övergångsha.] och [Käns. AF-objektb.].

Använda [Manuellt fokus]

• Hastighetsinställning som ska användas tills skärpan är inställd på ett motiv efter att du pekat på motivet på bildskärmen:
    Hastighetsinställning för [AF-övergångsha.].
  • [Fokusläge]:
    Fokusläget ändras till [Kontinuerlig AF] tills motivet är i fokus och går sedan tillbaka till [Manuellt fokus] när motivet är i fokus.

Ställa in skärpan på ett motiv du pekat på med önskad hastighet och hålla skärpan på motivet under följning av motivet.

När du pekar på ett motiv på bildskärmen ställer kameran in skärpan på motivet med den hastighet som ställts in som [AF-övergångsha.]. När skärpan ställts in på motivet följer kameran motivet.

Inställningsexempel

• MENU → (Kamerainst.2) → [AF-övergångsha.] → önskad inställning.
  • MENU → (Kamerainst.2) →[Käns. AF-objektb.] → önskad inställning.
  • MENU → (Kamerainst.1) → [Fokusläge] → [Kontinuerlig AF].
  • MENU→ (Kamerainst.1) →[Fokusområde] → önskad inställning.
  • MENU→ (Installation) → [Pekfunktion] → [På]
  • MENU→ (Kamerainst.2) →[Anv. pekfunktionen] → [Pekspårning]

Under tagning

[Kontinuerlig AF]

• Hastighetsinställning som ska användas tills följningen startar efter att du pekat på ett motiv på bildskärmen:
    Hastighetsinställning för [AF-övergångsha.].
  • Fokusposition när följning har avbrutits:
    Återgår till fokuspositionen för inställningen [Fokusområde] med inställningarna för hastighet och känslighet i [AF-övergångsha.] och [Käns. AF-objektb.].

Snabbt växla skärpa från ett motiv till ett annat tillfälligt

Om du trycker ned avtryckaren halvvägs eller trycker på specialknappen som [AF På]-funktionen är tilldelad under filminspelning ställer kameran snabbt in skärpan på ett motiv inom skärpeinställningsområdet oavsett inställningarna för [AF-övergångsha.] och [Käns. AF-objektb.].

Under tagning

Använda [Kontinuerlig AF]

Om du vill tvinga fram ett byte av skärpeinställning från ett motiv till ett annat medan [Käns. AF-objektb.] är satt till låsningssidan ska du trycka ned avtryckaren halvvägs eller trycka på specialknappen som [AF På]-funktionen är tilldelad. Kameran ställer snabbt in skärpan på ett motiv inom skärpeinställningsområdet.
När du släpper upp avtryckaren (som är halvvägs nedtryckt), eller specialknappen som [AF På]-funktionen är tilldelad, ändras hastigheten och känsligheten till inställningsvärdena för [AF-övergångsha.] och [Käns. AF-objektb.].

Använda [Manuellt fokus]

Medan du trycker ned avtryckaren halvvägs eller trycker ned och håller in specialknappen som [AF På]-funktionen är tilldelad går [Fokusläge] över till [Enbilds-AF]-läget och kameran ställer in skärpan på ett motiv inom skärpeinställningsområdet.
När du släpper upp avtryckaren eller specialknappen som [AF På]-funktionen är tilldelad går skärpeinställningssättet tillbaka till [Manuellt fokus]-läget.

*Menyskärmsbilderna på den här webbsidan är förenklade för visningsändamål, och motsvarar inte exakt vad som faktiskt visas på kamerans bildskärm.