Manövrer på Live View-skärmen

Det går att göra finjustera bildkompositionen och exponeringen genom att använda förstoring, pålägg, riktlinjer och rutnät på Live View-skärmen för Remote-läget.

Observera

• Det kan hända att Live View-skärmen inte visas beroende på kameran. Se följande webbsida för information om vilka modeller som stöds. [Detaljer]

Instruktionsvideo för att skapa stop motion-filmer

Med hjälp av övertäckningsfunktionen kan du lägga en bild ovanpå en annan. Det är praktiskt när man skapar stop motion-filmer där det krävs att man tar en bild i taget.

Tips

• För att byta språk för undertexterna, välj (Inställningar) i nedre högra hörnet > [Undertexter] > [Översätt automatiskt], och välj önskat språk.
  • I videon används engelska.

Förstoring

Markörer visas upptill/nedtill/till vänster/till höger på Live View-skärmen när en bild förstoras. Det visas även en positionsram som anger positionen för den förstorade delen av bilden.

Förstorad bild

Manövrer vid förstorad visning

Det går att förstora Live View-skärmen för att justera bildkompositionen och exponeringen samtidigt som man kontrollerar skärpan och exponeringsgraden för detaljerna.

förstoringsknappar
  • A Skärpeförstoring

Området som skärpan är inställd för förstoras. Klicka en gång till för att återgå från förstorad visning till det vanliga läget.

• B Förstoringsgrad

Den nuvarande förstoringsgraden på Live View-skärmen visas.

• C Avsluta förstoringen.

AF-område

När punkten [Fokusområde] är inställd på [Flexibel punkt] eller [Utökad flexib. punkt] visas skärpeinställningsramen på följande sätt på Live View-skärmen. När man klickar på en punkt på skärmen tänds skärpeinställningsramen runt den punkten. Klicka på AF/AE knappen i det läget för att ställa in skärpan på ett motiv innanför skärpeinställningsramen.

Om en annan inställning är vald för skärpeinställningsområdet visas inte skärpeinställningsramen.

För att ta bilder med manuell skärpeinställning använder man MF på skärpeinställningspanelen och flyttar skärpeinställningsområdet med . Det går även att ställa in skärpan för hand på kameran.

• Det kan hända att AF-området inte visas, beroende på kameran eller objektivet.
AF-område

Visa övertoning

Det går att visa en bild som tagits i förväg som ett genomskinligt pålägg ovanpå motivet som visas för tillfället på Live View-skärmen. På så sätt går det att använda den förtagna bilden som ett riktmärke för tagningen.

Pålägg

Manövrer för påläggsbilden

påläggsknappar
  • A Pålägg på/av

• B Välj en bildfil att använda som pålägg.

• C Genomskinlighet för påläggsbilden

• D Vrid påläggsbilden.

• E Återställning av överlagringsbildens förstorings/förminskningsstorlek

Visa guide

Riktlinjerna gör det lättare att kontrollera om horisontella och vertikala linjer är raka, och att passa in motiven. Det går även att ändra färg på riktlinjerna.

Riktlinjer

Manövrer på riktlinjeskärmen

riktlinjeknappar
  • A Tänd/släck/dra riktlinjerna.

• B Riktlinjernas färg

Använd färgpaletten för att välja färg för riktlinjerna. Det gör det lättare att skilja riktlinjerna från själva motivet.

• C Ändring av antalet guidelinjer

Det går att ange 0 till 2 vertikala och 0 till 2 horisontella guidelinjer.

Viss rutnät

Rutnätet gör det lättare att kontrollera motivets anpassning i längd- eller höjdled eller dess vinkel.

Rutnät

Manövrer på rutnätsskärmen

rutnätsknappar
  • A Rutnät på/av

• B Typ av rutnät

Det finns tre sorters rutnät (tre indelningar, fyrkantigt rutnät, och rutnät med diagonaler), och tre storlekar för det fyrkantiga rutnätet.

• C Rutnätsfärg

Använd färgpaletten för att välja färg för rutnätet. Det gör det lättare att skilja rutnätet från själva motivet.

• D Rutnätets bredd

Det går att välja mellan breda och tunna linjer i rutnätet.

Vridning

Används för att vrida bilden 90 grader i taget.

vridningsknappar